środa, 17 kwietnia 2013

Sernik z musem jabłkowym

     Sernik z dodatkiem musu jabłkowego, który nadaje mu niezwykłą, piankową strukturę i dużą wilgotność. Pieczony bez spodu, dlatego nie jest zbyt wysoki. Ma za to na wierzchu posypkę z musli. Można jeść łyżkami (jak ja) prosto z tortownicy.


500 g sera białego (z wiaderka)
3/4 szklanki puree z jabłek
3 jajka
120 g cukru
1/3 szklanki mąki (50 g)

50 g musli

Jabłka obrać, pokroić na plasterki i udusić do miękkości. Ostudzić. Przetrzeć przez sitko i odmierzyć 3/4 szklanki. Dodać do sera razem z jajkami, cukrem i mąką. Zmiksować. Wylać do tortownicy o średnicy 21 cm. Posypać dowolnym musli (dałam tropikalne). Piec ok.50 minut-1 godziny w 180°C.


4 komentarze: