sobota, 18 maja 2013

Ciasto okruszkowe z rabarbarem

     Zrobiłam ciasto cytrynowe z pierwszej 40 listy ciast na World Baking Day. Choć wyglądało tak samo jak na oryginalnym zdjęciu, nie byłam z niego zadowolona i nie będę go publikować. Okazało się stanowczo zbyt słodkie i ciężkie, choć nie zakalcowate. Przeglądając książkę z przepisami "Ciasta domowe" Barbary Bytnerowiczowej znalazłam idealne nowe wcielenie dla nieidealnego wypieku i troszkę je zmodyfikowałam. Do tego ciasta możemy użyć wszystkie nieudane wypieki lub te, które zostały upieczone w zbyt dużej ilości i już nam się znudziły. W moim przypadku słodycz ciasta idealnie została zrównoważona przez rabarbar ale w oryginale są jabłka. Miękkie ciasto z owocami z kruchą, cynamonową skorupką na wierzchu, z tego byłam zadowolona:)  
3 szklanki okruchów ciast (herbatników,  biszkoptów, muffinek, itp.)
ok. 200 g rabarbaru
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
1/2 łyżeczka cynamonu

Okruchy ciast miażdżyć wałkiem, ja miałam świeże ciasto babkowe i starłam je na tarce na dużych oczkach.Rabarbar obrać, pokroić w paski, osłodzić łyżeczką cukru, wymieszać. Jeśli będziecie mieć mniej słodkie ciasto to owoce trzeba mocniej dosłodzić. Na dno foremki o wymiarach 18x9 cm (mierząc po dnie) wyłożyć jedną szklankę okruszków, ugnieść. Ja miałam miękkie i świeże ciasto, w oryginale, po wyłożeniu suchych okruszków polewa się 2 łyżkami stopionego masła, choć ja zamieniłabym na mleko. Wyłożyć połowę rabarbaru, lekko ugnieść. Znowu wyłożyć szklankę okruszków, ugnieść. Wyłożyć resztę rabarbaru, lekko ugnieść. Wyłożyć resztę okruszków, dobrze ugnieść. Wyłożyć na wierzch wiórki masła, posypać cynamonem. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Najlepsze na gorąco z gałką lodów waniliowych :)
 

10 komentarzy:

  1. ah ten rabarbar <3 muszę w końcu go kupić ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :-) Nowy sposób na wykorzystanie okruchów ciast, do tej pory znałam tylko bajaderkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na wykorzystanie okruchów...
    ja jednak piekłam inne ciasto..

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy sposób wykorzystania resztek ciasta :) z pewności wypróbuje przepis jeśli będę mieć sposobność ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne recyklingowe ciacho :) pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny ten przepis:)
    można łatwo wykorzystać niechciane resztki
    dziękuję za dodanie go do rabarbarowej akcji!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak już kiedyś pisałam,mam to szczęście,że jestem sąsiadką Doroty i ostatnio zostałam poczęstowana pysznym rabarbarowym ciastem,przyznam uczciwie,że za rabarbarem nie przepadam,ale ta wersja zachwyciła mnie,ciasto było pyszne.

    OdpowiedzUsuń