3 szklanki okruchów ciast (herbatników, biszkoptów, muffinek, itp.)
ok. 200 g rabarbaru
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
1/2 łyżeczka cynamonu
Okruchy ciast miażdżyć wałkiem, ja miałam świeże ciasto babkowe i starłam je na tarce na dużych oczkach.Rabarbar obrać, pokroić w paski, osłodzić łyżeczką cukru, wymieszać. Jeśli będziecie mieć mniej słodkie ciasto to owoce trzeba mocniej dosłodzić. Na dno foremki o wymiarach 18x9 cm (mierząc po dnie) wyłożyć jedną szklankę okruszków, ugnieść. Ja miałam miękkie i świeże ciasto, w oryginale, po wyłożeniu suchych okruszków polewa się 2 łyżkami stopionego masła, choć ja zamieniłabym na mleko. Wyłożyć połowę rabarbaru, lekko ugnieść. Znowu wyłożyć szklankę okruszków, ugnieść. Wyłożyć resztę rabarbaru, lekko ugnieść. Wyłożyć resztę okruszków, dobrze ugnieść. Wyłożyć na wierzch wiórki masła, posypać cynamonem. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Najlepsze na gorąco z gałką lodów waniliowych :)
b. apetyczny kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńah ten rabarbar <3 muszę w końcu go kupić ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :-) Nowy sposób na wykorzystanie okruchów ciast, do tej pory znałam tylko bajaderkę ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie okruchów...
OdpowiedzUsuńja jednak piekłam inne ciasto..
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńciekawy sposób wykorzystania resztek ciasta :) z pewności wypróbuje przepis jeśli będę mieć sposobność ;)
OdpowiedzUsuńświetne recyklingowe ciacho :) pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńfajny ten przepis:)
OdpowiedzUsuńmożna łatwo wykorzystać niechciane resztki
dziękuję za dodanie go do rabarbarowej akcji!
ale fajnie się nazywa!! :)
OdpowiedzUsuńJak już kiedyś pisałam,mam to szczęście,że jestem sąsiadką Doroty i ostatnio zostałam poczęstowana pysznym rabarbarowym ciastem,przyznam uczciwie,że za rabarbarem nie przepadam,ale ta wersja zachwyciła mnie,ciasto było pyszne.
OdpowiedzUsuń