ok. 500 g rabarbaru
3 lekko zaokrąglone łyzki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 lekko zaokrąglone łyżki bułki tartej
Rabarbar obrać, pokroić w paski. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą, wymieszać. Wyłożyć cienką, płaską warstwą na dużą blachę, tą, która jest dołączona do kuchenki.
Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, dodać do piany, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na małych obrotach. Ciasto delikatnie wyłożyć na rozłożonym rabarbarze, równo rozprowadzić. Piec na złoty kolor, ok. 30 minut w 180°C.
Po upieczeniu gorące ciasto przykrywamy ściereczką, nakładamy kratkę ( z piekarnika) i energicznym ruchem odwracamy. Zdejmujemy papier do pieczenia i wyjmujemy kratkę ze spodu. Pomagając sobie ściereczką zawijamy gorące jeszcze ciasto. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.
Ojej.. proszę wyślij mi kawałek :D wygląda przesmacznie! Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl
OdpowiedzUsuńJuż wysłałam, czekaj na kuriera :)
Usuńale fajnie i optymistycznie zakręcona :) fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńświetna ta rolada!
OdpowiedzUsuń:)
dziękuję za Twój przepis do rabarbarowej akcji:)
nie ukrywam, że narobiłas mi smaka!
OdpowiedzUsuńzapraszam na indyka w pomarańczach i na rozdanie :)
www.cookplease.blogspot.com
zjawiskowa,bardzo prosta a jaka smaczna
OdpowiedzUsuńpierwszy raz spotykam się z roladą z rabarbarem - fantastyczny pomysł
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda i rzeczywiscie, pierwszy raz również widzę roladę z rabarbarem
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Rolady bardzo lubię, z rabarbarem nie robiłam - wypróbuję na Dzień Mamy.
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie :D
OdpowiedzUsuń