piątek, 17 maja 2013

Rolada rabarbarowa

     Szybki sposób na roladę z owocami, u mnie z rabarbarem, a wcześniej z jabłkami, patrz tutaj . Dość często robię ten wypiek gdyż wszystkim bardzo smakuje, a pracy przy nim niewiele, a efekt jest całkiem niezły :)
Nadzienie rabarbarowe:
ok. 500 g rabarbaru
3 lekko zaokrąglone łyzki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
 2 lekko zaokrąglone łyżki bułki tartej

Rabarbar obrać, pokroić w paski. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą, wymieszać. Wyłożyć cienką, płaską warstwą na dużą blachę, tą, która jest dołączona do kuchenki.

Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę.  Żółtka krótko ubić z olejem, dodać do piany, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na małych obrotach. Ciasto delikatnie wyłożyć na rozłożonym rabarbarze, równo rozprowadzić. Piec na złoty kolor, ok. 30 minut w 180°C.
Po upieczeniu gorące ciasto przykrywamy ściereczką, nakładamy kratkę ( z piekarnika) i energicznym ruchem odwracamy. Zdejmujemy papier do pieczenia i wyjmujemy kratkę ze spodu. Pomagając sobie ściereczką zawijamy gorące jeszcze ciasto. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.




10 komentarzy:

  1. Ojej.. proszę wyślij mi kawałek :D wygląda przesmacznie! Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajnie i optymistycznie zakręcona :) fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna ta rolada!
    :)
    dziękuję za Twój przepis do rabarbarowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ukrywam, że narobiłas mi smaka!

    zapraszam na indyka w pomarańczach i na rozdanie :)
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. zjawiskowa,bardzo prosta a jaka smaczna

    OdpowiedzUsuń
  6. pierwszy raz spotykam się z roladą z rabarbarem - fantastyczny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  7. smakowicie wygląda i rzeczywiscie, pierwszy raz również widzę roladę z rabarbarem
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  8. Rolady bardzo lubię, z rabarbarem nie robiłam - wypróbuję na Dzień Mamy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń