Nie wiedziałam do końca jak nazwać to ciasto. Dodatek przypraw może sugerować nam piernik, ale nie ma tutaj miodu. Dodany jest do niego mus jabłkowy, ale nie jest wyczuwalny w smaku, więc to nie jabłecznik. Zdecydowałam się więc połączyć wszystko razem, stąd tak długa nazwa :). Niesamowite- puszyste i wilgotne ciasto, proste w wykonaniu. Jego karmelowy smak wynika z dodania brązowego cukru. Następnym razem piekąc go (a na pewno powtórzę) będę musiała zrobić z podwójnej porcji, bo znikło zanim do końca wystygło :) Przepyszne! Inspiracja stąd.
200 g mąki200 g brązowego cukru
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki musu jabłkowego
2 jajka
szczypta soli
Ok. 1-2 jabłka (nie wiem dokładnie ile, bo dusiłam większą ilość) obrać, pokroić na plasterki, udusić do miękkości. Ostudzić. Przetrzeć przez sito o dużych oczkach lub zblenderować. Odmierzyć w szklance 3/4 jej wysokości. Miękkie masło utrzeć z brązowym cukrem. Dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i sól, zmiksować. Dodać mus jabłkowy, mąkę i jajka, jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 23x 12 cm. Piec 55- 60 minut w 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
musiało pięknie pachnieć w trakcie pieczenia!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Zrobiłam kiedyś coś podobnego. Bardzo smaczne było i nawet wyszło! A to sukces jeśli chodzi o mnie! :D
OdpowiedzUsuńPowalająca kombinacja smakowa! już sama nie wiem czy mi się podoba że piernikowo czy że jabłkowo czy karmelowo :D
OdpowiedzUsuńbardzo jestem ciekawa jego smaku :) uwielbiam pierniki, szczególnie takie wilgotne i pełne smaku :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory dodawałam powidło śliwkowe, a przecież można z jabłkowym musem! Pysznie! I pomysłowo. Kwiaty mnie powaliły.
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)) a smak karmelowy to jeden z moich ulubionych :)) piękne kulinarne czary mary, aż się człowiek głodny robi na samą myśl :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Smak i zapach połączenia cynamonu i jabłka zawsze jest strzałem w 10tkę. :)
OdpowiedzUsuńPiernik z jabłkiem to ulubione ciasto mojego męża. Smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMmm, musiało wspaniale pachnieć :)
OdpowiedzUsuń