wtorek, 21 maja 2013

Piernik z musem jabłkowym o smaku karmelowym

     Nie wiedziałam do końca jak nazwać to ciasto. Dodatek przypraw może sugerować nam piernik, ale nie ma tutaj miodu. Dodany jest do niego mus jabłkowy, ale nie jest wyczuwalny w smaku, więc to nie jabłecznik. Zdecydowałam się więc połączyć wszystko razem, stąd tak długa nazwa :). Niesamowite- puszyste i wilgotne ciasto, proste w wykonaniu. Jego karmelowy smak wynika z dodania brązowego cukru. Następnym razem piekąc go (a na pewno powtórzę) będę musiała zrobić z podwójnej porcji, bo znikło zanim do końca wystygło :) Przepyszne! Inspiracja stąd.
200 g mąki
200 g brązowego cukru
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki musu jabłkowego
2 jajka
szczypta soli

Ok. 1-2 jabłka (nie wiem dokładnie ile, bo dusiłam większą ilość) obrać, pokroić na plasterki, udusić do miękkości. Ostudzić. Przetrzeć przez sito o dużych oczkach lub zblenderować. Odmierzyć w szklance 3/4 jej wysokości. Miękkie masło utrzeć z brązowym cukrem. Dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i sól, zmiksować. Dodać mus jabłkowy, mąkę i jajka, jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 23x 12 cm. Piec 55- 60 minut w 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. Zrobiłam kiedyś coś podobnego. Bardzo smaczne było i nawet wyszło! A to sukces jeśli chodzi o mnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Powalająca kombinacja smakowa! już sama nie wiem czy mi się podoba że piernikowo czy że jabłkowo czy karmelowo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo jestem ciekawa jego smaku :) uwielbiam pierniki, szczególnie takie wilgotne i pełne smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory dodawałam powidło śliwkowe, a przecież można z jabłkowym musem! Pysznie! I pomysłowo. Kwiaty mnie powaliły.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie :)) a smak karmelowy to jeden z moich ulubionych :)) piękne kulinarne czary mary, aż się człowiek głodny robi na samą myśl :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  6. Smak i zapach połączenia cynamonu i jabłka zawsze jest strzałem w 10tkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piernik z jabłkiem to ulubione ciasto mojego męża. Smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, musiało wspaniale pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń