środa, 22 maja 2013

Korpusy babeczek

     Na zbliżający się Dzień Matki, Dzień Dziecka i sezon truskawkowy bardzo przydatne są kruche korpusy babeczek. Można z nimi robić praktycznie wszystko: nadziewać różnego rodzaju masami, zalewać owoce galaretką lub wyciskać szprycą gotową  masą kajmakową i dekorować ją według swojej fantazji. Przykłady cukierkowej dekoracji będą dla dzieci ogromną frajdą! Dziś przepis na same korpusy i przykład mojej i córci, bardzo dawnej już dekoracji (przepraszam za jakość zdjęć), a jutro... niespodzianka, nigdzie nie widziany przeze mnie, pyszny krem :)






Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko

Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. Wylepić metalowe foremki do babeczek (ok. 12 sztuk). Piec ok. 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

9 komentarzy:

  1. pięknie wyglądaja, świetny pomysł na dekoracje

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tymi babeczkami, można je wykorzystać na wiele sposobów. Dekoracje śliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorowo i pewnie baardzo słodko. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w większości dekorowała córcia i robione było dla dzieci, stąd tak duża ilość cukierków :)

      Usuń
  4. śliczne, kolorowe i na pewno pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  5. kolorowy zawrót glowy !!! super :)

    OdpowiedzUsuń