Na zbliżający się Dzień Matki, Dzień Dziecka i sezon truskawkowy bardzo przydatne są kruche korpusy babeczek. Można z nimi robić praktycznie wszystko: nadziewać różnego rodzaju masami, zalewać owoce galaretką lub wyciskać szprycą gotową masą kajmakową i dekorować ją według swojej fantazji. Przykłady cukierkowej dekoracji będą dla dzieci ogromną frajdą! Dziś przepis na same korpusy i przykład mojej i córci, bardzo dawnej już dekoracji (przepraszam za jakość zdjęć), a jutro... niespodzianka, nigdzie nie widziany przeze mnie, pyszny krem :)
Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko
Z
podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. Wylepić metalowe foremki do babeczek (ok. 12 sztuk). Piec ok. 20- 25 minut w piekarniku
nagrzanym do 180°C.
ale cudeńka :)))))
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądaja, świetny pomysł na dekoracje
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tymi babeczkami, można je wykorzystać na wiele sposobów. Dekoracje śliczne:)
OdpowiedzUsuńfeeria kolorów :D
OdpowiedzUsuńKolorowo i pewnie baardzo słodko. :)
OdpowiedzUsuńTo w większości dekorowała córcia i robione było dla dzieci, stąd tak duża ilość cukierków :)
Usuńśliczne, kolorowe i na pewno pyszne !
OdpowiedzUsuńkolorowy zawrót glowy !!! super :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne :))
OdpowiedzUsuń