czwartek, 23 maja 2013

Babeczki z kremem herbacianym

     Wczorajsze korpusy babeczek wypełniłam niezwykłym kremem herbacianym. Doskonale komponują się do niego daktyle, które są tutaj, według mnie, niezbędne.

 Korpusy babeczek, przepis patrz tu

Krem:
500 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki grubo liściastej herbaty lub 1 torebka mocnej herbaty
6 łyżek cukru pudru

daktyle

Kremówkę wlać do rondelka, wsypać herbatę, doprowadzić do wrzenia. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Przecedzić przez sitko. Wstawić do lodówki aby się dobrze schłodziła. Ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dekorować babeczki, obficie posypać drobno pokrojonymi daktylami.  

8 komentarzy:

  1. Cześć Daktylku! Świetne zdjęcie, cudownie dobrałaś kolory. O samym przepisie się nie wypowiadam, dalej twierdze, że jestem okropnym laikiem. Mój piec nie chce ze mną rozmawiać, nie ma zgody między nami. :((

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają:) mogę jedną?

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe bardzo i intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem herbaciany... brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Babeczki są takie eleganckie, smak herbaciany musi być zaskakujący, a te wcześniejsze kolorowo ozdobione - wyglądają obłędnie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy ten mus - taki prosty, a smak z pewnością zaskakuje :)

    OdpowiedzUsuń