Sposób na przygotowanie sernika z dość niewielką ilością sera. Są takie dni gdy mamy na niego wielką ochotę, ale w lodówce mamy zbyt mało sera i to w dodatku w kostce. Miałam kawałek wiejskiego sera w lodówce i trochę ziemniaków pozostałych z obiadu, a w książce S. K. Łyszkowskiego pt. Potrawy z mleka i produktów mlecznych z 1979 r. znalazłam przepis, który bardzo mnie zaciekawił. Trochę go zmodyfikowałam smarując spód powidłami śliwkowymi i dodając na wierzch bezę. Sernik bardzo smaczny, nie wyczuwa się w nim dodatku ziemniaków (pod warunkiem że nie są przesolone).
Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko
kilka łyżek powideł śliwkowych
Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Wylepić na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Piec ok. 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podpieczone ciasto posmarować powidłami śliwkowymi.
Masa serowa:
250 g białego sera
180 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
125 g cukru
Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć razem z serem (ja przecisnęłam przez praskę). Białka jajek ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i dokładnie wymieszać z masą serowo- ziemniaczaną. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec ok. 45 minut w 180°C.
Piana z białek:
2 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, lekko wymieszać z przesianą mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na podpieczony sernik. Piec jeszcze ok 20-25 minut do lekkiego zrumienienia bezy.
Z ziemniakami? Wow ciężko uwierzyć! Pycha wyszedł:)
OdpowiedzUsuńciekawe...kiedys widziałam podobny przepis, ale jakoś ciężkomi się przekonać, choć Twój wygląda niezwykle apetycznie i sernikowo...
OdpowiedzUsuńTaki sernik jest pyszny!!!!!! bardzo polecam!!!!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, ładnie się prezentuje taki wysoki
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Do sernika z ziemniakami przymierzam się już od dłuższego czasu, więc ten przepis na pewno posłuży mi jako inspiracja.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Taki sernik robiła moja babcia:) pięknie wyszedł na pewno smakował świetnie:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoja Mama też robiła sernik z ziemniakami, jest spoisty, nie kruszy się i wcale nie czuć smaku ziemniaków. Teraz zwykle dodaje się mąkę skrobię ziemniaczaną, o niebo lepiej dodać ziemniaków. Sernik piękny !
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o dodawaniu ziemniaków do masy sernikowej, ale to może być bardzo dobry pomysł ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa tez nie słyszałam o dodawaniu ziemniaków do masy. Twój sernik wygląda cudnie :))
OdpowiedzUsuńprzymierzam się do tego sernika od jakiegoś czasu, Twój wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńpiękny sernik:) jeszcze nigdy nie dodawałam ziemniaków ale w sumie co za różnica czy mąka ziemniaczana czy ziemniaki:D
OdpowiedzUsuńSernik!!! Nie chcesz mnie adoptować? Będę Ci sprzątała w kuchni po pieczeniu
OdpowiedzUsuńNie mam dorosłych dzieci, ale się dogadamy :)
UsuńAle super wygląda:) pięknie wyrósł i chyba nie opadł za wiele:)
OdpowiedzUsuńwspaniały jest :)
Usuńa tu znowu pysznie :))))))))))))
OdpowiedzUsuńJa też z pewna obawą robiłam ten sernik, w oryginale jest on z 1 kg sera. Ziemniaków rzeczywiście nie wyczuwa się w smaku, pod warunkiem, że nie będą przesolone :) Jak sami stwierdzacie, przepis nie jest nowy, piekły go Wasze Mamy i Babcie, mój pochodzi z książki z 1979 r. Czasami warto sięgać po stare, sprawdzone receptury, a nie tylko tworzyć coraz wymyślniejsze przepisy.
OdpowiedzUsuńTaki wysoki, bardzo elegancki :) Intrygujący ten dodatek ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńTo ciekawe! ; )
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam, ale wygląda świetnie!
taki serniczek chętnie zrobię raz jeszcze..
OdpowiedzUsuńMój serniczek właśnie się piecze - zrobiłam niestety z porcji z przepisu i jest trochę niski - ale jak na pierwszy raz może coś mi wyjdzie. Mam tylko pytanko - czy tą bezę wlewać po 45 minutach pieczenia sernika - czy wcześniej tak aby sernik w sumie z bezą piekł się około 45 minut?
OdpowiedzUsuńPodpiekam ok. 20 minut spód, wlewam masę serową i piekę 45 minut, po tym czasie wykładam bezę i zapiekam ok.20- 25 minut.
Usuńjjjjjjkju
OdpowiedzUsuńA na dużą blaszkę to podwójne proporcje?
OdpowiedzUsuńNa dużą blaszkę zazwyczaj robię z 1 kg sera a więc w tym przypadku co najmniej wszystko razy trzy a można nawet razy cztery.
OdpowiedzUsuńMasę serową robimy bez masła?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń