poniedziałek, 3 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe na białkach

     Po niektórych wypiekach zostaje nam dużo białek i nie wiemy co z nich zrobić. Nie mamy ochoty bawić się w robienie bez, więc co innego? Znalazłam tutaj pulchne ciasto drożdżowe robione na samych białkach. Właściwie nie ma wielkiej różnicy między tym ciastem robionym na białkach a tym robionym z żółtkami. Jest ono bardzo delikatne, puszyste i szybko nie czerstwieje.



 2 i 1/2 szklanki.mąki
 1 szklanka.mleka
 30 g świeżych drożdży
 1/2 szklanki cukru pudru
 125 g masła
 1/2 szklanki surowych białek
 szczypta soli

WYKONANIE:
Mleko lekko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, rozpuścić. Dodać mąkę, sól, rozpuszczone i ostudzone masło, krótko wyrobić. Białka ubić z cukrem, dodać do ciasta, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 30x 10 cm. Piec 50-60 min. w 160° C.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam drożdżowe ciasta, ale na białkach jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy sposób wykorzystania białek. Ja bym tu jakieś owocki dorzuciła
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy ciasto nie jest za delikatne na dodatek owoców. Lepiej zjeść z dżemem :)

      Usuń
  3. A to ciekawe, bo ja daję mniej białka niż żółtek do drożdżowego w obawie,że będzie twarde.
    Na zdjęciu puszystość pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe, drożdżowe zawsze kojarzyło mi się z żółtkami, a tu proszę...jestem pysznie zaskoczona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze mieć w zanadrzu taki przepis, przyda się w sytuacji jak białka zostają do wykorzystania. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis na wykorzystanie białek :) Mnie ostatnio więcej jakoś żółtek zostaje :((

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja mam dietę wątrobową i w niej właśnie żółtek nie wolno jeść. Szukam przepisów ciągle, bo ciężko mi bez słodyczy, a takie kupne to już w ogóle nie dla mnie. Wiec ten przepis wykorzystam b bardzo często!

    OdpowiedzUsuń