wtorek, 4 czerwca 2013

Sernik rafaello

     Delikatny, wilgotny sernik otulony kokosem. Kokosowy jest tu kruchy spód i bezowa czapa. Całość dość wysoka.  Ten wypiek powinien zadowolić wielbicieli wiórek :) 


Ciasto na spód:
100 g mąki
50 g wiórek kokosowych
50 g cukru pudru
50 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić razem w misce, zagnieść ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 15-18 minut w 180°C.

Masa serowa:
450 g białego mielonego sera ( dałam 450 g opakowanie Dr Oetkera)
150 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka z czubkiem budyniu śmietankowego w proszku
3/4 szklanki mleka (200 ml)
1/2 szklanki oleju
1 jajko
2 żółtka

Do białego sera dodać cukier, cukier waniliowy, budyń, olej, jajko i żółtka. Krótko zmiksować (ok. 1-2 minuty). Dodać mleko bardzo krótko zmiksować. Wylać na podpieczony spód, masa jest bardzo rzadka. Piec ok. 50 minut w 180°C.

Beza kokosowa:
3 białka
100 g cukru pudru
100 g wiórek kokosowych
1 płaska łyżka mąki pszennej

Białka krótko ubić (ok. 1 minuty), dodać cukier, ubić na sztywno. Dodać mąkę i wiórki kokosowe, wymieszać. Delikatnie wyłożyć na gorący sernik, wyrównać. Piec jeszcze 15- 20 minut w 180°C. Dobrze schłodzić, posypać cukrem pudrem.

25 komentarzy:

  1. Pyszności :)))) wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z posmakiem kokosowym to już je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jeśli dla wielbicieli wiórek to coś dla mnie ;) Świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba nigdy nie jadłam takiego sernika i bardzo żałuję patrząc na Twoje zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam jeszcze sernika w takim wydaniu :) więc koniecznie muszę wypróbować.

    P.S. Twój sernik wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda i smakuje na pewno super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniczek wygląda przepysznie aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam kokos w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  9. to ciasto BARDZO dla mnie! uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wszystko co ma w sobie choć odrobinę kokosowego smaku, wiec taki sernik na 100% by mi posmakował. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. więc mnie zadowoli na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  12. obłędne ciacho! jadłabym do ostatniego okruszka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, cudownie leciutki, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowność,dziekuję.
    Piekę na najbliższa niedzielę -obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń
  15. ale pyszności,kokos to ja bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  16. witam,

    a jezeli ja chce upiec to ciasto na normalnej blaszce 20 na 35cm.
    to podwujnie brac skladniki??

    podrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak, myślę, że powinien być wtedy jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Troszke mój spód się przypalił.... czy powinno się wysmarować blachę? Albo wyłożyć papierem? Proszę o poradę, bo ciasto bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze wykładam spód foremek papierem do pieczenia. Nie wiem dlaczego spód się przypalił, może Twój piekarnik mocniej grzeje i wystarczy krótszy czas pieczenia lub wymaga troszkę mniejszej temperatury niż mój, np. 170C?

      Usuń