Delikatny, wilgotny sernik otulony kokosem. Kokosowy jest tu kruchy spód i bezowa czapa. Całość dość wysoka. Ten wypiek powinien zadowolić wielbicieli wiórek :)
Ciasto na spód:
100 g mąki
50 g wiórek kokosowych
50 g cukru pudru
50 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
Wszystkie składniki umieścić razem w misce, zagnieść ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 15-18 minut w 180°C.
Masa serowa:
450 g białego mielonego sera ( dałam 450 g opakowanie Dr Oetkera)
150 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka z czubkiem budyniu śmietankowego w proszku
3/4 szklanki mleka (200 ml)
1/2 szklanki oleju
1 jajko
2 żółtka
Do białego sera dodać cukier, cukier waniliowy, budyń, olej, jajko i
żółtka. Krótko zmiksować (ok. 1-2 minuty). Dodać mleko
bardzo krótko zmiksować. Wylać na podpieczony spód, masa jest bardzo
rzadka. Piec ok. 50 minut w 180°C.
Beza kokosowa:
3 białka
100 g cukru pudru
100 g wiórek kokosowych
1 płaska łyżka mąki pszennej
Białka krótko ubić (ok. 1 minuty), dodać cukier, ubić na sztywno. Dodać
mąkę i wiórki kokosowe, wymieszać. Delikatnie wyłożyć na gorący sernik,
wyrównać. Piec jeszcze 15- 20 minut w 180°C. Dobrze schłodzić, posypać
cukrem pudrem.
Pyszności :)))) wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńJak z posmakiem kokosowym to już je lubię :)
OdpowiedzUsuńMuszę zanotować przepis:)
OdpowiedzUsuńTo jeśli dla wielbicieli wiórek to coś dla mnie ;) Świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńchyba nigdy nie jadłam takiego sernika i bardzo żałuję patrząc na Twoje zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze sernika w takim wydaniu :) więc koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńP.S. Twój sernik wygląda obłędnie :)
Wygląda i smakuje na pewno super :)
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda przepysznie aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam kokos w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńto ciasto BARDZO dla mnie! uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co ma w sobie choć odrobinę kokosowego smaku, wiec taki sernik na 100% by mi posmakował. Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńwięc mnie zadowoli na pewno :)
OdpowiedzUsuńobłędne ciacho! jadłabym do ostatniego okruszka :)
OdpowiedzUsuńMmm, cudownie leciutki, pycha!
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńCudowność,dziekuję.
OdpowiedzUsuńPiekę na najbliższa niedzielę -obowiązkowo
ale pyszności,kokos to ja bardzo lubię
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę obłędnie!
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuńa jezeli ja chce upiec to ciasto na normalnej blaszce 20 na 35cm.
to podwujnie brac skladniki??
podrawiam
Tak, proszę wziąć podwójną porcję.
Usuńczy moge mleko zwykle zastapic mleczkiem kokosowym ?
UsuńTak, myślę, że powinien być wtedy jeszcze lepszy :)
OdpowiedzUsuńTroszke mój spód się przypalił.... czy powinno się wysmarować blachę? Albo wyłożyć papierem? Proszę o poradę, bo ciasto bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńZawsze wykładam spód foremek papierem do pieczenia. Nie wiem dlaczego spód się przypalił, może Twój piekarnik mocniej grzeje i wystarczy krótszy czas pieczenia lub wymaga troszkę mniejszej temperatury niż mój, np. 170C?
Usuń