poniedziałek, 24 czerwca 2013

Ciasto rabarbarowo- czereśniowe z bezą

     Na koniec mojego sezonu rabarbarowego, płynnie przechodząc w sezon czereśniowy, postanowiłam zrobić ciasto z tych obu owoców. Wyszło pysznie! Na kruchym, cienkim spodzie, gruba warstwa owoców przykryta słodką bezą dało wspaniały efekt. Idealne, lekkie ciasto na początek lata :)

Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
2 czubate łyżki cukru
2 żółtka

Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Wyłożyć dno i boki (ok.2 cm) blaszki o wymiarach 26x21 cm. Piec ok.25 minut w 180°C.

Warstwa owocowa:
300 g rabarbaru
300 g czereśni
1 galaretka truskawkowa

Rabarbar obrać, pokroić na plasterki. Czereśnie wypestkować. Do owoców dodać suchą galaretkę, wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód. Piec ok. 20 minut w 180°C.

Beza:
3 białka
200 g cukru pudru

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. wyłożyć na podpieczoną warstwę owoców. Piec ok. 20 minut w 180°C.

Owoce z sadu i dzialki

10 komentarzy:

  1. bardzo ładnie i kształtnie wyszło, nigdy nie dodawałam czereśni, ciekawy pomysł!
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie, oj zjadłabym taki kawałek mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z bezą!! Przez Ciebie mam wieeelką ochotę na kawałek ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, coś cudownego :)
    Połączenie rabarbaru i czereśni musiało być znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o matko, nigdy sama z siebie pewnie nie pokusiłabym się na takie połączenie, ale w końcu czemu nie? czereśnie uwielbiam i zdecydowanie za rzadko robię z nich cokolwiek, poza pakowaniem ich surowych do paszczęki :))))
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. rabarbar i czereśnie hmmm ciekawa jestem tego połączenia

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę ,że to wspaniałe połączenie owoców,
    a galaretka zamiast cukru
    ujarzmia skutecznie soki z nich,
    zdjęcie bardzo zmusza moje ślinianki do katorżniczej pracy.
    Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie. Nigdy nie łączyłam czereśni z rabarbarem, a uwielbiam jedno i drugie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszło idealnie to fakt :))

    OdpowiedzUsuń