piątek, 19 lipca 2013

Ciasto czekoladowe z kremem bananowo- jagodowym

     To już na pewno ostatnie ciasto z jagodami w tym roku. Chociaż je wprost uwielbiam, jest teraz sezon na tyle owoców, że trudno się zdecydować na ich wybór :) Upieczone przeze mnie ciasto jest wilgotne z dodatkiem roztopionej mlecznej czekolady. Masa śmietanowa z dodatkiem banana i jagód. Wierzch z bitej śmietany posypany jagodami. Przepis na ciasto, lekko zmodyfikowane (bez masy) pożyczyłam stąd .


Ciasto:
100 g mlecznej czekolady, połamanej na kawałki
3 łyżki mleka
150 g margaryny
150 g cukru
3 jajka
180 g mąki
1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Czekoladę rozpuścić z mlekiem, w miseczce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, ostudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, rozpuszczoną czekoladę a na koniec mąkę i proszek do pieczenia.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Piec ok 30 minut w 180°C. Wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół.

Krem śmietanowo- bananowy:
500 ml śmietanki kremówki 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 dojrzały banan
1 i 1/2 szklanki jagód
1 opakowanie żelatyny deserowej

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu: do miski wlać 100 ml wrzącej wody i 50 ml zimnej wody, wsypać żelatynę, krótko zmiksować. Powoli wlewać do śmietanki, cały czas miksując. Podzielić na  połowę. Do jednej z nich dodać banana zmiksowanego blenderem (jeśli komuś zależy na jasnym kolorze masy, powinien lekko skropić go sokiem z cytryny, ja tak nie robiłam). Wsypać 1/2 szklanki jagód, wymieszać łyżką. Gotową masę śmietanowo- bananowo- jagodową wyłożyć na dolny blat ciasta, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłożyć drugą połowę ubitej śmietanki z cukrem, posypać resztą jagód. Schłodzić.

15 komentarzy:

  1. Ale kusisz :) Ciacho wygląda rewelacyjnie, a jagody ja też uwielbiam, szkoda tylko że owoce są wszystkie w jednym czasie bo rzeczywiście nie wiadomo na które się zdecydować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszystko, co z bananami, a tu jeszcze jagódki ♥ niewątpliwie to ciasto musi być pyszne :)
    hehe.. żelatyna deserowa, oj tak trzeba uważać :) kiedyś o mały włos nie dodałabym do sernika na zimno takiej z przyprawami (w ogóle nie wiem skąd wzięła się w mojej kuchni, bo nigdy takiej nie kupuję) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem mnie zachwycił ,ciasto prezentuje się pięknie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się pomysł połączenia jagód i bananów!
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnie z jagodami? Ja jeszcze nie zaczęłam przygody z jagodami...Jadłam jedynie "na surowo", ale do kuchni nie zdążyłam ich dociągnąć ;)
    Twoje ciasto wygląda bardzo smakowicie!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs ze smakowitymi nagrodami!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten krem musi być nieziemski. Kurczę, pora wybrać się do sklepu po większa ilość jagód, tyle przepisów na mnie czeka: ) A Twoje ciasto poduszki zrobię na pewno!: )

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne połączenie smaków;) Dziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  8. OMG, istne niebo w gębie <3

    OdpowiedzUsuń
  9. o matulu.. to wygląda cuuudownie! Te warstwy ciacha, no rozpływam się... :D

    OdpowiedzUsuń
  10. o ja cie... ale pięknie wygląda ! ;D smakowite musi być!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobrze, ze choć borówkę am. w domu mam, bo smaku mi narobiłas na te jagody...

    OdpowiedzUsuń