wtorek, 13 sierpnia 2013

Kakaowo- cukiniowe placuszki z malinami

     Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można z niej zrobić prawie wszystko. Prawie codziennie robię coś z tego warzywa: zupę, sos, gofry, ciasto i placuszki na słono. Dzisiaj przyszedł mi do głowy pomysł przygotowania placuszków na słodko z dodatkiem kakao, które smakują jak gorzka czekolada. Gdy były już na patelni  postanowiłam dołożyć jeszcze trochę malin. 


150 g cukinii
1 czubata łyżka cukru
1 czubata łyżka kakao
2 bardzo czubate łyżki mąki pszennej
1 jajko

ok. 15 szt. malin
olej do smażenia

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, kakao, mąkę i jajko. Wymieszać łyżką. Kłaść po 1 łyżce na rozgrzana patelnię. Na każdy placuszek kłaść kawałki malin (rozdzielałam maliny na 2-3 części). Przewrócić i smażyć z drugiej strony. Wyjmować na ręcznik papierowy. Można posypać cukrem pudrem.

    

11 komentarzy:

  1. niedawno robiłam swoje pierwsze placki z cukinii, a tu widzę takie wariacje wspaniałe :) pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja placki zawsze i wszędzie mogę jeść<3

    OdpowiedzUsuń
  3. intrygujące połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, cukinia i czekolada to doskonały duet :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przerażająco...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdaję sobie z tego sprawę :) Zanim podałam tłumaczyłam, że są takie ciemne od kakao i nie są przypalone :) W smaku przypominają gorzką, 60% czekoladę.

      Usuń
  6. Wyglądają pięknie...:-)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pięknie...:-)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam cukinii na słodko - to chyba mój błąd :>!

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję za udział w akcji warzywa w słodyczach!

    OdpowiedzUsuń