Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu ciasto z malinami. Ciasto jest puszyste, a jego słodycz idealnie współgra z kwaśnymi malinami. Owoce ładnie utrzymują się na powierzchni ciasta. Ich pestki i kawałki zmielonych orzechów bardzo dobrze komponują ze sobą.
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
50 ml mleka
50 g mielonych orzechów
ok.250- 300 g świeżych malin
cukier puder do posypania upieczonego ciasta
Mąkę, cukier, olej, jajka, proszek do pieczenia, mleko i orzechy razem zmiksować. Wylać do tortownicy o średnicy 24 cm. Układać maliny otworkiem do góry lekko je wciskając (owoce mają pozostać na wierzchu). Piec ok. 35- 40 minut w 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Bardzo lubimy orzechowy smak, musi byc dobre:-)))
OdpowiedzUsuńTe maliny wyglądają przeuroczo: )
OdpowiedzUsuńNo proszę , przeważnie zatapia się malinki w jakimś ucieranym waniliowym cieście, a przecież można wzbogacić smak orzechami, czy migdałami lub kokosem.Dobry pomysł,zapamiętam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPo prostu niebo w gębie!!!!!
OdpowiedzUsuńMm... Orzechy i maliny - kombinacja doskonała! Kiedyś na pewno się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
megshandmade.blogspot.com
fantastyczne połączenie! porwałoby się kawałek ;)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł! ; )
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie!
Szybkie i pyszne do kawki lub szklanki mleka :))
OdpowiedzUsuńtakie ciastka lubię najbardziej :) szybkie i pyszne :) w sam raz do popołudniowej kawy :)
OdpowiedzUsuńmozna zastapic olej maslem ?
OdpowiedzUsuńMożna, trzeba go tylko rozpuścić.
OdpowiedzUsuń