czwartek, 29 sierpnia 2013

Pesto dla alergików

     Bazylia ładnie u mnie urosła i miałam ochotę zrobić pesto. Przeszkodą do wykonania prawdziwego pesto była dla mnie alergia mojego dziecka na orzeszki arachidowe. Postanowiłam poeksperymentować i tak powstało pyszne pesto z ziarnami słonecznika. Zrobiłam dość gęstą wersję tego smakołyku, która idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Jeśli ktoś chce użyć go do makaronu, trzeba dodać po prostu trochę więcej oliwy.

60 g łuskanych ziaren słonecznika
30 g bazylii
50 ml oliwy, ewentualnie oleju
1/2 łyżeczki soli
2 małe ząbki czosnku

Z gałązek bazylii oberwać listki, umyć, lekko osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę lub posiekać. Przygotowaną bazylię, czosnek, ziarna słonecznika i sól włożyć do miski, zmiksować blenderem na jednolitą masę. Powoli wlewać oliwę, cały czas miksując. Przełożyć do małego słoiczka. Przechowywać w lodówce.

5 komentarzy:

  1. bardzo fajne! ja robiłam kiedyś pietruszkowe z pestkami dyni i tez było smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham pesto! Też muszę zrobić domowe, ale zawsze jakoś o nim zapominam...; D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł :)) Zapisuję do wypróbowania :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pesto, w sumie to nawet mi obojętne czy domowe czy sklepowo-słoikowe;) No uwielbiam i już.
    Pozdrawiam.!

    OdpowiedzUsuń