czwartek, 29 sierpnia 2013

Tort marchewkowy z masą miodową

     Niezwykle pyszny tort z dużą ilością marchewki. Ciasto przyjemnie lepkie w konsystencji (absolutnie nie zakalcowate!). Masa z całkiem nietypowych składników, mocno miodowa, słodka, pyszna. Jeśli wolicie wypieki mniej słodkie to zmniejszcie ilość miodu dodanego do masy. Samo ciasto nie jest przesłodzone. Ogólnie jestem bardzo mile zaskoczona końcowym efektem. Jest to najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam. Inspiracją był przepis z bloga honeyandjam.com ale trochę go zmodyfikowałam. Tort dedykuję mojej siostrze, która w sobotę wychodzi za mąż i córci, która w niedzielę ma urodziny :) 

 
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki startej marchewki (ok. 300 g)
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 szklanki cukru
200 ml oleju
4 duże jajka

Marchew zetrzeć na drobnej tarce. Dodać resztę składników: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier, olej i jajka. Zmiksować. Wylać do dwóch tortownic o średnicy 20 cm. Piec ok. 35 minut w 180°C. Ostudzić. Przekroić każdy blat wzdłuż na dwie części. Przekładać masą.

Masa:
2 opakowania serka Almette
100 g masła
100 ml płynnego miodu
5 łyżek (z lekkim czubkiem) mleka w proszku

Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z serkiem Almette. Dodać miód, znowu zmiksować. Dosypać mleko w proszku, jeszcze raz zmiksować (będzie troszkę rzadka, ale po schłodzeniu staje się zwarta i ładnie się kroi) Masę podzielić na 4 równe części, rozsmarowywać po 1 części na każdym blacie. Cały tort schłodzić w lodówce.


26 komentarzy:

  1. masa jest rzeczywiście nietypowa, ale takie serkowe są najsmaczniejsze :) tort marchewkowy to jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale masa wspaniala;) musi byc przepyszna mniam :) czy to autorski przepis?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jak napisałam, inspirowałam się przepisem z podanego bloga ale nie wiem dlaczego jak skopiuję adres to potem wcale się nie wyświetla :( Jest on trochę zmodyfikowany: zmieniłam ilość marchewki, zmniejszyłam ilość cukru i oleju, pominęłam orzechy (1 szklanka). Masa była też miodowa i na tym koniec bo tam był jeszcze cukier i nie było mleka w proszku, a poza tym był normalny biały ser. Mogę nazwać przepis autorskim? Oceńcie sami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. och, ale cudowne ciasto! mam ochotę na kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  5. o jaa, nie wpadłabym na to, żeby do kremu użyć serka Almette :) super! na pewno tańsza opcja, jak użycie serka philadelphia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale narobiłaś mi smaku! A ja właśnie wróciłam z siłowni i postanowiłam dietę ://// !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie wygląda ten torcik, chętnie bym zjadał kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślinka cieknie.:) Pięknie wygląda i przypomina mi taki, który jadłam w Empik cafe;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkim wszystkiego smacznego i marchewkowego D:

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto z marchewką bardzo lubię,Twoje wyszło rewelacyjnie,fajny pomysł na tocik

    OdpowiedzUsuń
  11. zdjecie jak z ksiazki kucharskiej!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tyle dobroci w jednym. Pysznie wygląda, a krem z miodem musi idealnie pasować.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. tylko raz w życiu jadłam ciasto marchewkowe i bardzo mi smakowało, a Twoje prezentuje się bardzo apetycznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ooo, jaki świetny tort.!
    I ta masa, mmm...

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem tym przepisem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  16. prawdziwe cudo:) wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. o ja! Ależ boskość zaserwowałaś :D

    OdpowiedzUsuń
  18. cudowny!!! wyobrażam sobie jego smak... boski :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ta masa obłędna! cały torcik ekstra

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale świetne ciacho :)) Rozpusta normalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Tort nietuzinkowy, masa, rzeczywiście wyjątkowa, ciekawe czy mascarpone zastąpiłoby Almette ?

    OdpowiedzUsuń
  22. Super przepis...jak tylko będę miała wolne(niestety nie za szybko) to spróbuję!!

    Jak Twoi bliscy mają dobrze jak im takie smakołyki ciągle serwujesz!

    OdpowiedzUsuń
  23. Super pomysł :) Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawy pomysł.bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń