Niezwykły torcik z dodatkiem startej cukinii i skórki pomarańczowej. Dałam tutaj żółtą cukinię i przez to ciasto nie jest zielone, a złocistożółte. Przełożyłam maślaną masą z dodatkiem galaretki. Ciasto jest dość słodkie, ale dzięki temu może poprzestaniemy na jednym kawałku :) Równie dobrze można zrezygnować z masy i zamiast dwóch blatów ciasta upiec z całości jeden grubszy. Należy wtedy przedłużyć czas pieczenia (trzeba sprawdzać, do suchego patyczka).
Ciasto:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki z czubkiem proszku do pieczenia
pół płaskiej łyżeczki soli
3/4 szklanki cukru
200 g margaryny
4 jajka
200 g bardzo młodej, najlepiej żółtej cukinii
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, rozpuszczoną margarynę, skórkę pomarańczową i jajka. Zmiksować. Wyłożyć do dwóch tortownic o średnicy 21 cm, wyrównać. Piec 35 minut w temperaturze 180°C. Jeśli chcemy mieć ciasto bez masy, wykładamy do jednej tortownicy o średnicy 21 cm i pieczemy ok. 45 minut (należy sprawdzać czy wkładana do ciasta wykałaczka po wyjęciu jest sucha a nie oblepiona ciastem).
Masa:
200 g masła
50 g cukru pudru
1 galaretka pomarańczowa
200 ml wody
sok z połowy cytryny
ewentualnie 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, ostudzić, dodać sok z cytryny. Masło utrzeć krótko z cukrem pudrem. Ostygniętą galaretkę powoli wlewać do masła, cały czas przy tym miksując. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Powstałą masę podzielić na dwie części , przekładać wystudzone blaty ciasta.
Ciekawy przepis, zastosowania cukinii są nieskończone, i bardzo dobrze, bo wręcz za nią przepadam:-)
OdpowiedzUsuńOj zdolniacha z Ciebie :)) Masz talent do pieczenia ciast :)) Cudne jest :)
OdpowiedzUsuńTo idealne ciasto dla dzieci, które nie lubią warzyw, nawet nie zorientowałyby się, że ciasto, które jedzą jest takie zdrowe; )
OdpowiedzUsuńKrem mnie bardzo zaciekawił, ten dodatek galaretki jest intrygujący!
Bardzo ciekawe ciasto, muszę je upiec.
OdpowiedzUsuńcukinii na ciasto jeszcze nie wykorzystywałam, dynię tak
OdpowiedzUsuńśliczny wyszedł :) i kolorek piękny, całkiem inny niż u mnie, w życiu nikt by się nie domyślił że tam jest cukinia ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy torcik.
OdpowiedzUsuńZjadłabym, i to nie jeden kawałek :)
Ciekawy przepis. Do tej pory pory przygotowywałam jedynie czekoladowe ciasto z cukinią. Koniecznie muszę wypróbować Twoją wersję.
OdpowiedzUsuńInteresujące, aż kusi, żeby zrobić!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. ; )
OdpowiedzUsuńPomysł na dodanie cukini mi się podoba!
Uwielbiam ciasta z cukinią.
OdpowiedzUsuńTwój torcik wygląda bardzo apetycznie:)
pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńfajnie się musi komponować cukinia z pomarańczowymi smakami :)
dziękuję za udział w akcji Warzywa w słodyczach 2013.