wtorek, 20 sierpnia 2013

Torcik z cukinii

     Niezwykły torcik z dodatkiem startej cukinii i skórki pomarańczowej. Dałam tutaj żółtą cukinię i przez to ciasto nie jest zielone, a złocistożółte. Przełożyłam maślaną masą z dodatkiem galaretki. Ciasto jest dość słodkie, ale dzięki temu może poprzestaniemy na jednym kawałku :) Równie dobrze można zrezygnować z masy i zamiast dwóch blatów ciasta upiec z całości jeden grubszy. Należy wtedy przedłużyć czas pieczenia (trzeba sprawdzać, do suchego patyczka).


Ciasto:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki z czubkiem proszku do pieczenia
pół płaskiej łyżeczki soli
3/4 szklanki cukru
200 g margaryny
4 jajka
200 g bardzo młodej, najlepiej żółtej cukinii
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, rozpuszczoną margarynę, skórkę pomarańczową i jajka. Zmiksować. Wyłożyć do dwóch tortownic o średnicy 21 cm, wyrównać. Piec 35 minut w temperaturze 180°C. Jeśli chcemy mieć ciasto bez masy, wykładamy do jednej tortownicy o średnicy 21 cm i pieczemy ok. 45 minut (należy sprawdzać czy wkładana do ciasta wykałaczka po wyjęciu jest sucha a nie oblepiona ciastem).

Masa:
200 g masła
50 g cukru pudru
1 galaretka pomarańczowa
200 ml wody
sok z połowy cytryny
ewentualnie 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, ostudzić, dodać sok z cytryny. Masło utrzeć krótko z cukrem pudrem. Ostygniętą galaretkę powoli wlewać do masła, cały czas przy tym miksując. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Powstałą masę podzielić na dwie części , przekładać wystudzone blaty ciasta.

12 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, zastosowania cukinii są nieskończone, i bardzo dobrze, bo wręcz za nią przepadam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zdolniacha z Ciebie :)) Masz talent do pieczenia ciast :)) Cudne jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To idealne ciasto dla dzieci, które nie lubią warzyw, nawet nie zorientowałyby się, że ciasto, które jedzą jest takie zdrowe; )
    Krem mnie bardzo zaciekawił, ten dodatek galaretki jest intrygujący!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe ciasto, muszę je upiec.

    OdpowiedzUsuń
  5. cukinii na ciasto jeszcze nie wykorzystywałam, dynię tak

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczny wyszedł :) i kolorek piękny, całkiem inny niż u mnie, w życiu nikt by się nie domyślił że tam jest cukinia ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy torcik.
    Zjadłabym, i to nie jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis. Do tej pory pory przygotowywałam jedynie czekoladowe ciasto z cukinią. Koniecznie muszę wypróbować Twoją wersję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Interesujące, aż kusi, żeby zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie. ; )
    Pomysł na dodanie cukini mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasta z cukinią.
    Twój torcik wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. pięknie wygląda :)
    fajnie się musi komponować cukinia z pomarańczowymi smakami :)
    dziękuję za udział w akcji Warzywa w słodyczach 2013.

    OdpowiedzUsuń