niedziela, 8 września 2013

Ciasteczka waniliowo- bezowe

     Bardzo kruche składane ciasteczka z bezą w środku. Oryginalna nazwa nadana przez Irenę Gumowską to Ciasteczka waniliowe- pyszne! Przepis zaczerpnęłam z książki w/w autorki "Zdrowie na talerzu".


Ciasto:
200 g mąki
150 g masła
1 żółtko
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego

Beza:
1 białko
70 g cukru pudru

Dodatkowo:
cukier puder do posypania gotowych ciastek
ewentualnie dżem do smarowania i zlepiania ciastek

Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane masło, żółtko, cukier waniliowy i śmietanę, wyrobić jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wykrawać kółka małą szklanką (literatką).
Białko ubijać z cukrem ok. 3-4 minut do uzyskania sztywnej piany. Każde surowe ciastko posmarować ok. 1/2 łyżeczki ubitej piany. Ułożyć na blasze do pieczenia (może być blisko siebie). Piec ok. 10 minut w 200°C. Gorące ciastka składać po dwa bezą do środka, bardzo lekko dociskając (ciastka są bardzo kruche) lub wystudzone ciastka posmarować cienko na bezie dowolnym dżemem i składać po dwa. Posypać po wierzchu cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. wyglądają zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, bardzo apetyczne!
    U mnie dziś jesienne ciasto ze śliwkami oraz kruche ciasto z Nutellą, gruszkami i cytrynowym kremem;-) Przepisy już niedługo znajdą się u mnie na blogu tak więc zapraszam;-)))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wyglądają, zwłaszcza dzięki bezie, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne! W sam raz na niedzielny podwieczorek!

    OdpowiedzUsuń
  5. W sam raz do popołudniowej herbatki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już po przepisie widzę że pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne ciasteczka i jakie ładne :)
    Zapraszam do udziału w konkursie : http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Same smakowitości u Ciebie :)) Ciasteczka śliczniutkie :)

    OdpowiedzUsuń