wtorek, 10 września 2013

Krucha szarlotka ze śliwkami

     Jesienna wersja szarlotki. Bardzo udane połączenie jabłek i śliwek w kruchym cieście. Robi się ją dość łatwo i szybko.


Ciasto:
300 g mąki
150 g cukru
120 g masła lub margaryny
2 jajka
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i jajka. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 20 minut.

Nadzienie jabłkowo- śliwkowe:
500 g jabłek
250 g śliwek
2 łyżki cukru
1 łyżka galaretki w proszku (dałam truskawkową)
1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, pokroić na ósemki, pokrajać na plasterki. Śliwki przepołowić, każdą połówkę pokroić na 4 części. Rozdrobnione owoce wymieszać z cukrem, cynamonem i galaretką (można ją pominąć jeżeli jabłka nie są bardzo soczyste), wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wyłożone owoce. Piec jeszcze 1/2 godziny w 180°C. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł z połączeniem śliwek i jabłek. Na pewno wypróbuję bo uwielbiam szarlotki;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezon na śliwki trwa, koniecznie trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotki są przepyszne! A pomysł ze śliwkami bardzo trafiony: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłka i śliwki - cudowne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne ciasto! jesienne, cieplutkie... porywam kawałek na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędne! Moje ulubione ;) Mogę kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie skończyłam konsumować trzeci kawałek... szkoda, że więcej nie dam rady!!!
    Z surowym ciastem pracowało mi się nie za ciekawie, bardzo kleiło się do rąk, ale warto było - po upieczeniu ciasto jest delikatne, kruche...
    Dzięki za super przepis!!!!!

    OdpowiedzUsuń