środa, 11 września 2013

Plecione drożdżówki ze śliwką

     Efektowne i bardzo smaczne drożdżówki ze śliwkami. Ich wykonanie nie jest bardzo trudne (instrukcja ich zrobienia jest przedstawiona na drugim zdjęciu), nie potrzebny jest tu nawet wałek. Można je jeszcze polukrować ale wtedy zatraci się warkocze które otulają śliwki.


16 drożdżówek:
600 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
2 jajka
1 szklanka mleka
30 g świeżych drożdży
szczypta soli

16 śliwek węgierek

Do miski wlać ciepłe (nie gorące) mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać do rozpuszczenia składników. Dodać roztopione i ostudzone masło, jajka, sól i mąkę. Zagnieść jednolite ciasto. Zostawić na 15 minut. Podzielić na 16 równych części. Uformować  płaskie placuszki o wymiarach ok. 11x8 cm. Pokrajać na 3 części .Boczne paski przekroić jeszcze na dwie części. Dwa boczne paski zakręcić 4 razy, przylepić do końca środkowej części. Na środku ułożyć przepołowioną śliwke, mocno ją docisnąć do ciasta. Zostawić na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do180°C.

12 komentarzy:

  1. Z wielkim apetytem bym zjadła taką drożdżóweczkę. Super kształt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne! za mną chodzi ochota na drożdżowe z cynamonem, muszę się jakoś zebrać, znaleźć czas i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. PIĘKNE :). Pomysł na plecionkę - podkradę :). Jest cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają efektownie, a do tego z pewnością są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne i tak smacznie wyglądają!!! Gratuluję!
    polperfekcyjna.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. ale im nadałaś cudownego kształtu :)
    Ze śliwkami musza być bardzo pyszne, zjadłabym taką domową, ciepłą drożdżówę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie słodziutkie :)) Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale je ładnie wykończyłaś, zjadłabym jedną.

    OdpowiedzUsuń