Przepis na 1 dużą szklankę:
100 g marchewki
1 mały banan
1 zaokrąglona łyżeczka cukru
1 łyżka soku cytryny
1 szklanka wody
Marchew pokroić na plasterki, dodać cukier, zalać 1 szklanką wody i gotować pod przykryciem do miękkości ok. 20 minut. Ostudzić, nie odcedzać z wody w której gotowała się marchew. Dodać pokrojonego w plasterki banana i sok z cytryny. Zmiksować blenderem. W razie potrzeby można dosłodzić lub dolać przegotowanej i ostudzonej wody.
i nie tylko dzieci lubią takie zdrowe bez soczki :)
OdpowiedzUsuńpomysł zachowuję, przetestuję na synku za rok:)
OdpowiedzUsuńapetyczny soczek :)
OdpowiedzUsuńświetny!!! mój Młody ma ostatnio fazę na Kubusia, więc sprawdzę czy mu taki robiony podejdzie:)
OdpowiedzUsuńa jak nie podejdzie to zrobię podejście nr 2- przeleję go do butelki po Kubusiu- to na pewno zadziała:)
To napewno musze zrobic, super przepis!
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie, bardzo lubię domowe soki marchwiowe:)
OdpowiedzUsuńKiedy byłam mała, kochałam Kubusie; D
OdpowiedzUsuńDomowy musi być jeszcze lepszy!
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuńdomowa wersja - bomba!:) sam sok uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńkiedyś piłam dużo kubusiów, ale potem poczytałam o ich zawartości cukru i potem sama postanowiłam robić soki. Teraz tylko potrzebuję sokowirówki, całe szczęście do tego przepisu nie potrzeba sokowirówki. A jak robię takie soki z bananem to nie dosładzam już :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Monika
nie przepadam za Kubusiem, może ten domowy właśnie do mnie przemówi? :)
OdpowiedzUsuńMuszę sobie zrobić taki soczek!!! zaraz zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam!
OdpowiedzUsuń