Drożdżowe ciasto na kefirze z masą z ugotowanego budyniu i sera. Wszystko posypane słodką kruszonką. Ciasto dobrze wyrośnięte, puszyste, słodkie. Bardzo smakowało dzieciom, a nawet mężowi, który nie przepada za drożdżowymi wypiekami :)
Ciasto:
250 g mąki
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki kefiru
50 g masła
100 g cukru
1 jajko
szczypta soli
Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, rozetrzeć łyżką do otrzymania płynnej konsystencji, co trwa ok.30 sekund. Wlać kefir, wymieszać. Dodać jajko, sól i mąkę, krótko wyrobić. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do ciasta drożdżowego, jeszcze raz wyrobić. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto nie wyrośnie bardzo dużo na tym etapie, ale po wyjęciu z piekarnika będzie wystawać ponad tortownicę.
Masa serowo- budyniowa:
250 g mielonego sera białego
1/2 opakowania budyniu waniliowego
1 szklanka mleka
3 czubate łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Z 1/2 opakowania proszku budyniowego, cukru, cukru waniliowego i 1 szklanki mleka ugotować budyń. Lekko ostudzić, ale należy pilnować żeby nie zrobił się kożuch. Ciepły budyń dodać do białego sera, wymieszać (można łyżką). Masę serową wyłożyć na wyrośnięte ciasto.
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej
Z podanych składników zagnieść ciasto o konsystencji okruszków. Powstałą kruszonką posypać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 55- 60 minut, do momentu zrumienienia kruszonki.
Bardzo intryguje mnie ta masa serowo-budyniowa!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:) takiej wersji jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńhmmm, drożdżowe bardzo lubię, ale na kefirze jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńMas do drożdżowych ciast nigdy nie robiłam, czasem do bułeczek, chętnie wypróbuję.
Pozdrawiam
Monika
Ma bardzo fajny kolor, jest takie jaśniutkie: )
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że drożdżowego na kefirze jeszcze nie robiłam!
Musze zrobic! Brzmi interesujaco!
OdpowiedzUsuńu mnie wszyscy uwielbiają drożdżowe, więc z pewnością byli by zachwyceni tym ciastem :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite! nie jadłam takiego połączenia, chyba tylko w drożdżówkach :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta drożdżowe ale na kefirze jeszcze nie robiłam tylko ze słodką śmietaną 30% :) Muszę po Twojemu następnym razem spróbować :) Pozdrawiam pięknie :)
OdpowiedzUsuńMałomiasteczkowa Pani Domu
Na kefirze:) Brzmi superowo. Muszę je wypróbować :)
OdpowiedzUsuń