środa, 4 września 2013

Drożdżowe na kefirze z masą budyniowo- serową

     Drożdżowe ciasto na kefirze z masą z ugotowanego budyniu i sera. Wszystko posypane słodką kruszonką. Ciasto dobrze wyrośnięte, puszyste, słodkie. Bardzo smakowało dzieciom, a nawet mężowi, który nie przepada za drożdżowymi wypiekami :)


Ciasto:
250 g mąki
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki kefiru
50 g masła
100 g cukru
1 jajko
szczypta soli

Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, rozetrzeć łyżką do otrzymania płynnej konsystencji, co trwa ok.30 sekund. Wlać kefir, wymieszać. Dodać jajko, sól i mąkę, krótko wyrobić. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do ciasta drożdżowego, jeszcze raz wyrobić. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto nie wyrośnie bardzo dużo na tym etapie, ale po wyjęciu z piekarnika będzie wystawać ponad tortownicę. 

Masa serowo- budyniowa:
250 g mielonego sera białego
1/2 opakowania budyniu waniliowego
1 szklanka mleka
3 czubate łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

Z 1/2 opakowania proszku budyniowego, cukru, cukru waniliowego i 1 szklanki mleka ugotować budyń.  Lekko ostudzić, ale należy pilnować żeby nie zrobił się kożuch. Ciepły budyń dodać do białego sera, wymieszać (można łyżką). Masę serową wyłożyć na wyrośnięte ciasto.

Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej

Z podanych składników zagnieść ciasto o konsystencji okruszków. Powstałą kruszonką posypać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 55- 60 minut, do momentu zrumienienia kruszonki.

9 komentarzy:

  1. Bardzo intryguje mnie ta masa serowo-budyniowa!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie:) takiej wersji jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmm, drożdżowe bardzo lubię, ale na kefirze jeszcze nie robiłam.
    Mas do drożdżowych ciast nigdy nie robiłam, czasem do bułeczek, chętnie wypróbuję.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Ma bardzo fajny kolor, jest takie jaśniutkie: )
    Przyznam, że drożdżowego na kefirze jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze zrobic! Brzmi interesujaco!

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie wszyscy uwielbiają drożdżowe, więc z pewnością byli by zachwyceni tym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo smakowite! nie jadłam takiego połączenia, chyba tylko w drożdżówkach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta drożdżowe ale na kefirze jeszcze nie robiłam tylko ze słodką śmietaną 30% :) Muszę po Twojemu następnym razem spróbować :) Pozdrawiam pięknie :)
    Małomiasteczkowa Pani Domu

    OdpowiedzUsuń
  9. Na kefirze:) Brzmi superowo. Muszę je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń