na ok. 20 sztuk jeżyków:
125 g mąki
70 g masła
30 g cukru pudru
2 żółtka
mała szczypta soli
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
ok.5 łyżek mielonych orzechów
Do maki dodać cukier puder, sól i masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na ok. 20 sztuk. Z każdej części uformować kulkę, lekko ją spłaszczyć i uformować pyszczek. Piec ok. 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić na parze. Każde ciastko do połowy zanurzyć w czekoladzie wyrównując polewę np. wykałaczką i od razu obtaczać w mielonych orzechach. Oczy zrobić wykałaczką zamoczoną w rozpuszczonej czekoladzie.
Świetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńExtra pomysł, wyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńśliczne!
OdpowiedzUsuńzachowuję pomysł jak mój mały podrośnie:)
Śliczne są!;)
OdpowiedzUsuńsuperkowe! :)))))))))))))
OdpowiedzUsuńJakie urocze!: )
OdpowiedzUsuńprzecudne ! :)
OdpowiedzUsuńcudowne sa :)
OdpowiedzUsuńJakie urocze!
OdpowiedzUsuńPiekne jezyki!
OdpowiedzUsuńAle słodkie ;) Pewnie podobałyby się mojej córce :)
OdpowiedzUsuńśliczności... każde dziecko zakocha się w takich jeżykach :)
OdpowiedzUsuńurocze:)))
OdpowiedzUsuńCudne jeżyki:) muszę wypróbować:D dzieciaki będą zauroczone:D
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńpiękne ! Kolejny raz podziwiam Twoje zdjęcia i pyszności ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
jej, są słodkie! Faktycznie, do zabawy z dziećmi w sam raz ;)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają!!!
OdpowiedzUsuńAle urocze stworzenia :)
OdpowiedzUsuńtrzy lata temu po raz pierwszy zrobiłam je , wg tego przepisu, wyszły super
OdpowiedzUsuń