Bardzo proste, smaczne, sezonowe racuszki ze śliwką w środku. W sam raz na szybkie śniadanie, deser a nawet obiad :)
1 jajko
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
małe śliwki (ok. 10 sztuk)
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Jajko, śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować na jednolitą masę. Śliwki przepołowić. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać tłuszcz. Kłaść jedną łyżkę ciasta, zaraz kłaść połówkę śliwki, zalać ją drugą łyżką ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wykładać na papierowy ręcznik. Posypać cukrem pudrem.
Wyglądają pysznie! Fajowy talerzyk!:)
OdpowiedzUsuńkocham takie racuszki!
OdpowiedzUsuńkocham racuchy a najbardziej te z owocami :) pysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńbiorę:) racuchy zawsze przygotowywała moja mama:) mają genialny smak:) twoej wygladają kusząco:)
OdpowiedzUsuńale super ;) Się sprytnie ukryły te śliwki, super pomysł ;)
OdpowiedzUsuń