wtorek, 24 września 2013

Racuszki ze śliwką

     Bardzo proste, smaczne, sezonowe racuszki ze śliwką w środku. W sam raz na szybkie śniadanie, deser a nawet obiad :) 


1 jajko
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

małe śliwki (ok. 10 sztuk)
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Jajko, śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować na jednolitą masę. Śliwki przepołowić. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać tłuszcz. Kłaść jedną łyżkę ciasta, zaraz kłaść połówkę śliwki, zalać ją drugą łyżką ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wykładać na papierowy ręcznik. Posypać cukrem pudrem. 

6 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie! Fajowy talerzyk!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham racuchy a najbardziej te z owocami :) pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. biorę:) racuchy zawsze przygotowywała moja mama:) mają genialny smak:) twoej wygladają kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale super ;) Się sprytnie ukryły te śliwki, super pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń