poniedziałek, 23 września 2013

Krem krówkowy, batony daim i cukierki toffi

    Fantastyczny krem krówkowy domowej roboty który robi się błyskawicznie. W smaku, co oczywiste, dużo lepszy od kupnego :) Przepis zaczerpnęłam, bez żadnych zmian stąd . Następne dwa przepisy - batony daim i cukierki toffi z nadzieniem czekoladowym to moja propozycja zastosowania kremu krówkowego. Batony daim smakują prawie jak sklepowe, z tą różnicą, że dałam tutaj białą a nie mleczną czekoladę. Cukierki  toffi nadziewane czekoladą smakują podobnie jak znane wam alpenliebe chocolate karmelowe. Krem świetnie sprawdza się również jako nadzienie do babeczek, można przekładać nimi ciastka, ciasta, smarować bułki.  
Krem krówkowy
100 g cukru
40 g masła
200 ml śmietanki kremówki 30%
szczypta soli

W rondelku o grubym dnie rozpuścić cukier (sam się rozpuszcza, bez wody) do uzyskania złotego koloru. Dodawać, cały czas mieszając, pokrojone na małe kawałki masło. Następnie, cały czas mieszając, wlać śmietankę. Dodać sól, gotować ok. 5 minut do momentu redukcji masy, aż będzie lekko ciągnąca. Gorący wlać do słoika. 
Batony daim
Batony daim:
Krem krówkowy z wyżej podanego przepisu
1 tabliczka czekolady białej lub mlecznej lub gorzkiej (w zależności od upodobań)

Gorący krem krówkowy z w/w przepisu wylać do foremki keksowej (u mnie dwie foremki o wymiarach 17,5x8,5 cm). Zostawić do ostygnięcia. Czekoladę połamać, rozpuścić na parze, wylać na krem krówkowy, zostawić do zastygnięcia czekolady. Kroić na dowolne kawałki.

Cukierki toffiowe z nadzieniem czekoladowym

Cukierki toffi:
Krem krówkowy z wyżej podanego przepisu
kropelki czekoladowe lub zwykła gorzka lub mleczna czekolada

Zrobić krem krówkowy  z wyżej podanego przepisu. Przelać do miseczki, zostawić do ostudzenia. Krem Nabierać ok. 1/2 łyżeczki kremu, lekko go rozpłaszczyć, nałożyć po 2 kropelki czekoladowe lub mały kawałek czekolady (ok.1/6 kostki), zlepić w dłoniach kulkę wielkości orzecha laskowego. 

17 komentarzy:

  1. Jak zwykle wszystko takie pyszne i cudnie wyglądające :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, rozpusta i to gruba rozpusta u Ciebie. Ale jak zwykle smakowita i fotogeniczna
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. krówkowe szaleństwo u Ciebie, chyba na wszystko miałabym ochotę, a batoniki daim wyglądają obłędnie
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zlepić taką kulkę na cukierki tofii nie będzie się kleiło do rąk? Natalia

    OdpowiedzUsuń
  5. Krem jest bardzo plastyczny i w najmniejszym stopniu nie klei się do rąk.

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmm, w sam raz na jesienną chandrę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznosci!Zawsze kupowalam kajmak w puszce, od dzis stwierdzam,ze to nie ma sensu, bo moge zrobic sama i o niebo lepszy! Zrobilam i uzylam do masy w torcie. Rewelacja! Dzieki za przepis. Pozdrawiam. Basia:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba bym wyjadła go prosto ze sloika ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurde, a co zrobić jak mi nie zgęstniał ? Myślę ,że wszystko zrobiłam jak trzeba....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia dlaczego nie wyszedł. Sama robiłam go wprawdzie tylko dwa razy ale za każdym razem wyszedł. Przepis jest ze sprawdzonego źródła, patrz link we wstępie, i tam też wyszedł tak jak trzeba.

      Usuń