Krem krówkowy |
40 g masła
200 ml śmietanki kremówki 30%
szczypta soli
W rondelku o grubym dnie rozpuścić cukier (sam się rozpuszcza, bez wody) do uzyskania złotego koloru. Dodawać, cały czas mieszając, pokrojone na małe kawałki masło. Następnie, cały czas mieszając, wlać śmietankę. Dodać sól, gotować ok. 5 minut do momentu redukcji masy, aż będzie lekko ciągnąca. Gorący wlać do słoika.
Batony daim |
Krem krówkowy z wyżej podanego przepisu
1 tabliczka czekolady białej lub mlecznej lub gorzkiej (w zależności od upodobań)
Gorący krem krówkowy z w/w przepisu wylać do foremki keksowej (u mnie dwie foremki o wymiarach 17,5x8,5 cm). Zostawić do ostygnięcia. Czekoladę połamać, rozpuścić na parze, wylać na krem krówkowy, zostawić do zastygnięcia czekolady. Kroić na dowolne kawałki.
Cukierki toffiowe z nadzieniem czekoladowym |
Cukierki toffi:
Krem krówkowy z wyżej podanego przepisu
kropelki czekoladowe lub zwykła gorzka lub mleczna czekolada
Zrobić krem krówkowy z wyżej podanego przepisu. Przelać do miseczki, zostawić do ostudzenia. Krem Nabierać ok. 1/2 łyżeczki kremu, lekko go rozpłaszczyć, nałożyć po 2 kropelki czekoladowe lub mały kawałek czekolady (ok.1/6 kostki), zlepić w dłoniach kulkę wielkości orzecha laskowego.
ile słodkości... :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle wszystko takie pyszne i cudnie wyglądające :))
OdpowiedzUsuńMniam! Pychotki!
OdpowiedzUsuńChcę wszystko!
OdpowiedzUsuńwszamałabym :)
OdpowiedzUsuńooo, rozpusta i to gruba rozpusta u Ciebie. Ale jak zwykle smakowita i fotogeniczna
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Monika
o maaatulu, ale słoooodycz! <3
OdpowiedzUsuńMniammm :)
OdpowiedzUsuńkrówkowe szaleństwo u Ciebie, chyba na wszystko miałabym ochotę, a batoniki daim wyglądają obłędnie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Jak zlepić taką kulkę na cukierki tofii nie będzie się kleiło do rąk? Natalia
OdpowiedzUsuńKrem jest bardzo plastyczny i w najmniejszym stopniu nie klei się do rąk.
OdpowiedzUsuńmmmmm, w sam raz na jesienną chandrę ;)
OdpowiedzUsuńPysznosci!Zawsze kupowalam kajmak w puszce, od dzis stwierdzam,ze to nie ma sensu, bo moge zrobic sama i o niebo lepszy! Zrobilam i uzylam do masy w torcie. Rewelacja! Dzieki za przepis. Pozdrawiam. Basia:-)
OdpowiedzUsuńChyba bym wyjadła go prosto ze sloika ;)
OdpowiedzUsuńspk
OdpowiedzUsuńKurde, a co zrobić jak mi nie zgęstniał ? Myślę ,że wszystko zrobiłam jak trzeba....
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia dlaczego nie wyszedł. Sama robiłam go wprawdzie tylko dwa razy ale za każdym razem wyszedł. Przepis jest ze sprawdzonego źródła, patrz link we wstępie, i tam też wyszedł tak jak trzeba.
Usuń