Ciasto:
250 g mąki
125 g margaryny
125 g cukru
2 jajka
1/2 płaskiej łyżeczki amoniaku
Do maki dodać margarynę, posiekać nożem. Dodać cukier, jajka i amoniak, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 lub 24 cm. Przy tej czynności dobrze jest omączyć sobie ręce. Podpiec ok. 15 minut w w piekarniku nagrzanym do 180°C. Drugą część włożyć do zamrażarki.
Warstwa jabłkowo- marchewkowa:
1 kg jabłek
ok. 80 g marchewki
1/2 łyżeczki cynamonu
2 czubate łyżki cukru
1 czubata łyżka bułki tartej
Jabłka obrać, pokroić na ósemki a potem na plasterki. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłka wymieszać z marchewką, cynamonem, cukrem i bułką tartą. Wyłożyć na podpieczony spód. Na warstwę jabłek zetrzeć resztę ciasta lub rozwałkować na kształt koła i przykryć jabłka. Piec jeszcze ok. 35- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wierzch posypać cukrem pudrem.
No w takim wydaniu to jeszcze nie jadłam, ale wygląda apetycznie!!
OdpowiedzUsuńsuper!
OdpowiedzUsuńz marchewką jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńTakiej nie jadłam, a zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowo :) Surówkę jabłko marchewka uwielbiam, więc ciasto musiało również rewelacyjnie smakować :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawi mnie ten dodatek marchewki :) pysznie wygląda Twoja szarlotka, oj pysznie!
OdpowiedzUsuńAle super pomysł!
OdpowiedzUsuń