czwartek, 19 września 2013

Gruszki w kremie angielskim

     Jesienny deser bez włączania piekarnika, dobry na ciepło i na zimno. Robi się go bardzo szybko bo ok.10-15 minut. Gruszki krótko gotowane w syropie z angielskim sosem z użyciem mleka, żółtek i korzennych przypraw. Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi w bardzo dawnego numeru "Mojego gotowania".


Przygotowanie gruszek:
2  twarde gruszki
2 szklanki wody
4 łyżki cukru

Wodę z cukrem zagotować w rondelku. Gruszki obrać ze skórki, podzielić na połówki, wydrążyć środki, włożyć do wrzącego syropu. Gotować, w zależności od tego jak twarde są gruszki, 5-10 minut (moje były już dojrzałe i gotowałam je 5 minut). Ostrożnie, uważając, żeby się nie rozpadły, wyjąć gruszki z syropu, ułożyć na talerze. Pozostały syrop możemy rozcieńczyć i wypić. 

Sos angielski:
1 szklanka mleka
1 płaska łyżka mąki
2 lekko zaokrąglone łyżki cukru
2 żółtka
2 goździki
1/4 łyżeczki cynamonu

Do 1/2 szklanki mleka wsypać płaską łyżkę mąki, cynamon, cukier i żółtka, zmiksować. Pozostałe pół szklanki mleka zagotować w rondelku razem z goździkami. Zestawić z palnika, wlewać, cały czas mieszając, masę żółtkową. Wstawić z powrotem na palnik, cały czas mieszać do momentu zgęstnienia. Nie doprowadzić do wrzenia. Gorący krem wylać na gruszki. Można podawać na gorąco lub na zimno.       

13 komentarzy: