środa, 13 listopada 2013

Orzechowa szarlotka

      Kruche, orzechowe ciasto skrywa  grubą warstwę jabłek gotowanych z budyniem. Ciasto ładnie się prezentuje, dobrze się kroi i pysznie smakuje :) Mój autorski przepis.


Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mielonych orzechów
250 g masła
3 żółtka
1 jajko
4 łyżki z lekkim czubkiem cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać orzechy, żółtka, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Można włożyć je do lodówki na 1/2 godziny do schłodzenia lub też od razu wyłożyć jedną z nich do blaszki o wymiarach 31x 21 cm i posypując wierzch mąką wyłożyć dno formy. Spód szarlotki piec ok. 20-25 minut (do lekkiego zbrązowienia) w 180°C.

Warstwa jabłkowa:
ok. 1,10 kg jabłek
2 budynie śmiietankowe
1/2 szklanki cukru
garść rodzynek

cukier puder do posypania


Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Do rondelka wlać 1/2 l wody, dodać cukier, wrzucić pokrojone jabłka, gotować ok. 2 minut. Jabłka wyjąć łyżką cedzakową. Budyń wymieszać w 1/2 szklanki wody, wlać do zestawionego z palnika syropu z jabłek, ugotować gęsty budyń. Do ugotowanego budyniu włożyć z powrotem jabłka i rodzynki, wymieszać. Jeszcze gorący wyłożyć na upieczony spód, wyrównać.
Na wierzch wyłożyć rozwałkowaną na rozmiar blaszki drugą część ciasta. Można ją sobie nawinąć na podsypany mąką wałek lub rozwałkować w takiej samej na wielkość blaszce i razem z papierem wyłożyć na wierzch przewracając go "do góry nogami" lub też zetrzeć wierzch ciasta na tarce. Piec jeszcze 35- 40 minut w 180°C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.



9 komentarzy:

  1. Szarlotka sama w sobie jest wyborna to jak musi smakować taka z orzechami !? Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna, takiej wersji szarlotki jeszcze nie widziałam, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł jak zwykle rewelacyjny :) Wygląda super apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. :)Extra klasa,wygląda nieziemsko apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam połączenie jabłek i orzechów! wspaniała szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietny pomysł na jabłka ujarzmione budyniem, no i dodatkowy walor smakowy,bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń