piątek, 15 listopada 2013

Sernik pina colada

     Sernik mojego pomysłu pieczony na kruchym cieście. Warstwa serowo- kokosowa, dzięki dodaniu śmietanki kokosowej, jest bardzo delikatna, kremowa, wilgotna, pyszna. Polewa ananasowa na wierzchu sernika przygotowana jest na wzór curdu. Całość tworzy kompozycję godną polecenia :)


Spód:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
60 g masła
1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder, żółtko i śmietanę. Wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Posypując wierzch mąką równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Piec ok. 20 minut w 180°C.

Warstwa serowa:
400 g sera białego mielonego
400 ml śmietanki kokosowej 18%
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
50 g masła

Do miski włożyć mielony biały ser, całą puszkę (400 g) śmietanki kokosowej, cukier, mąkę ziemniaczaną, całe jajka i roztopione i ostudzone masło. Wszystko razem krótko zmiksować do osiągnięcia jednolitej masy. Wylać na podpieczony spód. Piec ok. 65 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. W razie potrzeby, żeby wierzch nie był zbyt brązowy, pod koniec pieczenia można przykryć wierzch folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Polewa ananasowa:
1 puszka ananasów
2 łyżki cukru
2 małe jajka
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
25 g masła

Ananasy (ok. 7 plastrów) zmiksować blenderem, dolać sok z ananasów do łącznej ilości 500 ml. Dodać cukier i sok z cytryny, zagotować. Jajka, żółtka i mąkę krótko zmiksować. Wlać, cały czas przy tym mieszając, do zestawionego z ognia puree z ananasów. Z powrotem postawić na palnik, gotować ok. 1/2 minuty. Wyłączyć gaz, dodać masło, rozpuścić cały czas mieszając. Gorącą polewę ananasową wylać na upieczony i ostudzony sernik. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Najlepiej kroić nożem zmoczonym w gorącej wodzie.


18 komentarzy:

  1. Jejusiu! Obłędny! Ale mi smaka narobiłaś ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. absolutnie pycha!
    I jak zwykle piękna prezentacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, kokosowy z ananasem, pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. kusi mnie ta polewa ananasowa, sernik super

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokosowy sernik, ananasowy curd... Ależ to musiało smakować...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota, a skąd wziąć śmietanę kokosową, zastanawiam się, czy wystarczyłoby mleczko kokosowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana kokosowa występuje pod nazwą mleko kokosowe (!) Trzeba patrzeć na skład mleka kokosowego, tam powinno być napisane ile ma procent. Ja kupiłam "mleko kokosowe" 18-19% :) w sieciówce Lewiatan firmy Kier (to nie reklama).

      Usuń
  7. Uwielbiam serniki, ale takiej kompozycji smaków jeszcze nie próbowałam. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczne ciacho !!!! Gratuluje talentu,ja niestety noga do wypieków :/Pozdrawiam -Ewa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pina coladę, chyba pokuszę się o taki sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłędny sernik ! Jesteś dla mnie królową wypieków !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Poczułam lato, taki śliczny kolor ma ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń