poniedziałek, 18 listopada 2013

Rolada cappuccino z masą kajmakowo- makową

     Alternatywa dla strucli makowej? Może być i tak. Biszkoptowa rolada o smaku cappuccino z maślaną masą kajmakowo- makową. Bardzo dobre połączenie smakowe :) Ciasto jest dość grube, masy też jest dużo, tak więc rolada wychodzi duża :)


Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 lekko zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
3 łyżki cappuccino w proszku

Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, dodać do piany z białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, budyń w proszku i cappuccino w proszku. Krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Wyłożyć na dużą blachę dołączoną do piekarnika, wyrównać. Piec ok. 15 minut w 180°C. Gorącą roladę zwinąć razem z papierem do pieczenia (zwijać od krótszego boku). Zostawić do ostudzenia.

Masa:
1 puszka kajmaku (ok. 500 g)
200 g masła
200 g masy makowej z puszki

Masło wyjąć z lodówki 10 minut przed robieniem masy, pokroić na plastry. Miksując, dodawać po łyżce masy kajmakowej do całkowitego jej wkręcenia. Następnie, miksując, dodać masę makową.

Wykonanie: 
Roladę delikatnie rozwinąć. Masę rozłożyć, równomiernie rozsmarować na cieście (5 cm do końca smarować zdecydowanie mniej). Delikatnie, nie za ciasno, zwinąć (już bez papieru). Wierzch posypać cukrem pudrem.


18 komentarzy:

  1. rzeczywiście, fajne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna ta rolada! : )
    Połączenie maku i kajmaku do wypróbowania. : D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjnie wygląda. Na pewno pycha. Notuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. już mi się podoba ta rolada! wygląda super i pewnie równie pysznie smakuje :)
    pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. Mak i masa karmelowa, ciekawe połączenie, rolada wygląda bosko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam robić rolady :) Ta Twoja wygląda cudnie :) Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jejku ale super ciasto, dawno mnie nic tak nie zauroczyło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Intrygujące połączenie, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze. Rolada jest dość gruba przez wysokie, jak na roladę ciasto i dużą ilość masy, ale jest co jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna propozycja na roladę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale ta rolada musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smakowita ta Twoja alternatywa!

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowna rolada! Nigdy nie wpadłabym, żeby połączyć cappucino z makiem i kajmakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Beautiful roll! What is the size of your baking pan? 40x45 cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Top size of baking pan is 40x45 cm but the down size is 33x38 cm.

      Usuń
  16. Thanks a lot for the reply!

    OdpowiedzUsuń