Alternatywa dla strucli makowej? Może być i tak. Biszkoptowa rolada o smaku cappuccino z maślaną masą kajmakowo- makową. Bardzo dobre połączenie smakowe :) Ciasto jest dość grube, masy też jest dużo, tak więc rolada wychodzi duża :)
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 lekko zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
3 łyżki cappuccino w proszku
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, dodać do piany z białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, budyń w proszku i cappuccino w proszku. Krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Wyłożyć na dużą blachę dołączoną do piekarnika, wyrównać. Piec ok. 15 minut w 180°C. Gorącą roladę zwinąć razem z papierem do pieczenia (zwijać od krótszego boku). Zostawić do ostudzenia.
Masa:
1 puszka kajmaku (ok. 500 g)
200 g masła
200 g masy makowej z puszki
Masło wyjąć z lodówki 10 minut przed robieniem masy, pokroić na plastry. Miksując, dodawać po łyżce masy kajmakowej do całkowitego jej wkręcenia. Następnie, miksując, dodać masę makową.
Wykonanie:
Roladę delikatnie rozwinąć. Masę rozłożyć, równomiernie rozsmarować na cieście (5 cm do końca smarować zdecydowanie mniej). Delikatnie, nie za ciasno, zwinąć (już bez papieru). Wierzch posypać cukrem pudrem.
rzeczywiście, fajne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńPiękna ta rolada! : )
OdpowiedzUsuńPołączenie maku i kajmaku do wypróbowania. : D
Rewelacyjnie wygląda. Na pewno pycha. Notuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńjuż mi się podoba ta rolada! wygląda super i pewnie równie pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko,
Olinka - Smakowy Raj
Mak i masa karmelowa, ciekawe połączenie, rolada wygląda bosko.
OdpowiedzUsuńUwielbiam robić rolady :) Ta Twoja wygląda cudnie :) Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńjejku ale super ciasto, dawno mnie nic tak nie zauroczyło :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńSpamom dziękujemy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe komentarze. Rolada jest dość gruba przez wysokie, jak na roladę ciasto i dużą ilość masy, ale jest co jeść :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na roladę :)
OdpowiedzUsuńAle ta rolada musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita ta Twoja alternatywa!
OdpowiedzUsuńCudowna rolada! Nigdy nie wpadłabym, żeby połączyć cappucino z makiem i kajmakiem :)
OdpowiedzUsuńBeautiful roll! What is the size of your baking pan? 40x45 cm?
OdpowiedzUsuńTop size of baking pan is 40x45 cm but the down size is 33x38 cm.
UsuńThanks a lot for the reply!
OdpowiedzUsuń