Najlepsze placuszki jakie jadłam. Przepis wymyśliłam sama. Połączenie kaszy gryczanej z żurawiną uważam za jedno z najbardziej udanych. Placuszki delikatne, słodkie, smażone bez użycia tłuszczu. Jak dla mnie rewelacja :)
Składniki na ok. 8 placuszków o średnicy 10-11 cm:
200 g mielonego sera białego
1 jajko
1 płaska łyżka cukru
4 łyżki z lekkim czubkiem ugotowanej kaszy gryczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml śmietany kremówki 30 %
garść suszonej żurawiny
1/2 szklanki mąki pszennej
Ser, jajko i cukier wymieszać łyżką. Dodać śmietankę, proszek do
pieczenia, sodę, cukier waniliowy, żurawinę i kaszę gryczaną, wymieszać
łyżką. Dodać mąkę, jeszcze raz krótko wymieszać. Kłaść na rozgrzaną
patelnię po jednej czubatej łyżce ciasta, rozprowadzić koło o średnicy
ok. 10-11 cm. Smażyć bez użycia tłuszczu po ok. 2-3 minuty z obu stron na
małym ogniu.
Świetnie nadziane :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tą kaszą gryczaną. Moja rodzina uwielbia i zjada pod każdą postacią:)
OdpowiedzUsuńMoja rodzina nie cała lubi kaszę, a pod tą postacią wszyscy jedli z apetytem :)
Usuńooo, fajnie nadziane!
OdpowiedzUsuńbardzo intrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńTrochę znam Cię wirtualnie i myślę, że Ci posmakują. Ja wpisuję je na stałe do moich przepisów :)
Usuńwyglądają bardzo apetycznie, fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńchylę czoło przed pomysłowością, kiedyś na pewno się skuszę i będę chciała wypróbować:)
OdpowiedzUsuńWciągneła bym na śniadanko!:)
OdpowiedzUsuńWreszcie zrobię z kaszą coś kreatywnego :D
OdpowiedzUsuńPlacuszki/racuszki już na wiele sposobów robiłam , ale Twoje z żurawina mnie oczarowały ! / że już nie wspomnę o dodatku kaszy gryczanej , którą uwielbiam :) /
OdpowiedzUsuńBardzo fajne placki, chętnie bym spróbowała takich :)
OdpowiedzUsuńRobiłam do tej pory podobne placki ale z kasza jaglaną, pora zatem na kaszę gryczana Dzięki za podpowiedź
OdpowiedzUsuń