wtorek, 19 listopada 2013

Placuszki z kaszą gryczaną i żurawiną

     Najlepsze placuszki jakie jadłam. Przepis wymyśliłam sama. Połączenie kaszy gryczanej z żurawiną uważam za jedno z najbardziej udanych. Placuszki delikatne, słodkie, smażone bez użycia tłuszczu. Jak dla mnie rewelacja :)


Składniki na ok. 8 placuszków o średnicy 10-11 cm:
200 g mielonego sera białego
1 jajko
1 płaska łyżka cukru
4 łyżki z lekkim czubkiem ugotowanej kaszy gryczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml śmietany kremówki 30 %
garść suszonej żurawiny
1/2 szklanki mąki pszennej

Ser, jajko i cukier wymieszać łyżką. Dodać śmietankę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, żurawinę i kaszę gryczaną, wymieszać łyżką. Dodać mąkę, jeszcze raz krótko wymieszać. Kłaść na rozgrzaną patelnię po jednej czubatej łyżce ciasta, rozprowadzić koło o średnicy ok. 10-11 cm. Smażyć bez użycia tłuszczu po ok. 2-3 minuty z obu stron na małym ogniu.


14 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z tą kaszą gryczaną. Moja rodzina uwielbia i zjada pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja rodzina nie cała lubi kaszę, a pod tą postacią wszyscy jedli z apetytem :)

      Usuń
  2. bardzo intrygujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę znam Cię wirtualnie i myślę, że Ci posmakują. Ja wpisuję je na stałe do moich przepisów :)

      Usuń
  3. wyglądają bardzo apetycznie, fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. chylę czoło przed pomysłowością, kiedyś na pewno się skuszę i będę chciała wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wciągneła bym na śniadanko!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wreszcie zrobię z kaszą coś kreatywnego :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Placuszki/racuszki już na wiele sposobów robiłam , ale Twoje z żurawina mnie oczarowały ! / że już nie wspomnę o dodatku kaszy gryczanej , którą uwielbiam :) /

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne placki, chętnie bym spróbowała takich :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam do tej pory podobne placki ale z kasza jaglaną, pora zatem na kaszę gryczana Dzięki za podpowiedź

    OdpowiedzUsuń