250 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
50 ml oleju
szczypta soli
ok. 200 g obranego buraka cukrowego
100 ml syropu w którym gotował się burak
mak do posypania wierzchu
Buraka cukrowego obrać, pokroić w grube plastry, zalać wodą, gotować ok. 2 godzin. Ostudzić, wody z gotowania nie wylewać! Ostudzonego buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski pokruszyć drożdże, zalać letnim syropem w którym gotował się burak, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, jajko, olej i mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Dodać startego i ostudzonego buraka (może być lekko ciepły), wymieszać z ciastem. Gotowe ciasto wyłożyć na oprószoną mąką deskę, podzielić na 4 równe części, uformować okrągłe bułki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Wierzch posmarować wodą, posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut lub do zbrązowienia skórki bułki.
Ja mogę być takim dziadem ;)
OdpowiedzUsuńJa też lubię, przynajmniej raz w roku, być dziadem :)
UsuńPiękny i pyszny przepis:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, uwielbiam domowe pieczywo - chlebki, bułeczki...
OdpowiedzUsuńTego jeszcze nie znałam, może w niedzielę zrobię ;-)
Nazwa faktycznie dziwna, ale bułeczki piękne. A czym można zastąpić buraka cukrowego?
OdpowiedzUsuńJeśli zrezygnujesz z buraka cukrowego na rzecz np marchewki, dyni czy jabłka, wówczas trzeba zmienić cały przepis. Burak cukrowy i woda z jego gotowania (to właściwie słodki syrop) jest bardzo słodki. Rezygnując z niego trzeba dodać więcej cukru, a syrop z buraka zastąpić np mlekiem. Jeśli zrobisz bez żadnych dodatków można dać trochę mniej drożdży, tutaj jest dość dużo ze względu na to, że buraki są dość ciężkie i by nie powstał zakalec.
Usuńdomowe pieczywko najlepsze:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis i bardzo apetyczne bułeczki :) tylko skąd buraka cukrowego wytrzasnąć ???
OdpowiedzUsuńJa wzięłam ze skupu buraczanego, można z cukrowni, od gospodarza, który zajmuje się uprawą buraka albo... można znaleźć, jadąc samochodem, na drodze wiodącej do skupu buraczanego :)
Usuńtylko gdzie w okolicach Warszawy znaleźć skup buraczany??????!!!!!!!!!!!
UsuńPlantacje buraka często sąsiadują z cukrowniami. A tu mapa cukrowni, chyba aktualna :) http://www.sesvanderhave.com/PL/content/mapa-cukrowni-w-polsce
Usuńfajne :)
OdpowiedzUsuńPyszne sa takie domowe buly:-)
OdpowiedzUsuńZawsze jestem ciekawa takich babcinych , tradycyjnych, przepisów. Może i jest w nich prostota , może i składniki są mało wyszukane jak dla obecnego konsumenta - ale właśnie to stanowi o ich sile. Lubie spisywać takie przepisy tak by ocalić je od zapomnienia.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, buły wyglądają super :)
OdpowiedzUsuń