Ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
100 g masła
25 g świeżych drożdży
2 żółtka
70 ml słodkiej śmietanki 18%
Drożdże wymieszać w słodkiej śmietance do ich rozpuszczenia, wlać do mąki. Dodać cukier, żółtka i rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkować je na prostokąt 30x 40 cm. W razie kłopotów z ukształtowaniem odpowiedniego prostokąta, łatwo się sztukuje, tzn. można odciąć gdzie jest za dużo i z łatwością dolepić gdzie indziej.
Masa makowa:
Drożdże wymieszać w słodkiej śmietance do ich rozpuszczenia, wlać do mąki. Dodać cukier, żółtka i rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkować je na prostokąt 30x 40 cm. W razie kłopotów z ukształtowaniem odpowiedniego prostokąta, łatwo się sztukuje, tzn. można odciąć gdzie jest za dużo i z łatwością dolepić gdzie indziej.
Masa makowa:
200 g gotowej masy makowej
1 białko
Masę makową wymieszać łyżką z surowym białkiem.
Ponadto:
Masę makową wymieszać łyżką z surowym białkiem.
Ponadto:
1 białko do posmarowania wierzchu surowego ciasta
Do dekoracji:
1 czekolada gorzka lub mleczna
cukier perlisty
wiśnie z konfitury lub kompotu
Wykonanie:
Masę makową rozsmarować na
rozwałkowanym cieście zostawiając ok. 2 cm "gołe" brzegi. Delikatnie
zwinąć w rulon. Przełożyć do tortownicy (jeśli mamy kominek to dobrze
jest go postawić na środku) o średnicy 20 cm zwijając ją w okrąg i
zlepiając końce. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Posmarować
wierzch białkiem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec do
złotej skórki ok. 45- 50 minut. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić na parze,
polać struclę, ozdobić wiśniami z konfitury lub kompotu, posypać
cukrem perlistym.Wykonanie:
mmm.. mak i drożdżowe <3 boskość! :D
OdpowiedzUsuńA o takiej polewie jeszcze nie myślałam, podoba mi się! :)
Twoje ciasta, jak zwykle, pięknie się prezentują!
OdpowiedzUsuńO rany boskie! Jak Ty kusisz Kobieto! Uciekam stąd - to jest genialne! Chyba muszę upiec... :)
OdpowiedzUsuńpiękna, wygląda jak tort:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, no i ta polewa<3
OdpowiedzUsuńBosko wygląda, mniam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne przysmaki
ach, wspaniały wypiek!
OdpowiedzUsuńcudne! drożdżowe zawsze się sprawdza:) Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt
OdpowiedzUsuńCudnie zakręcone :D
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńi moje ukochane wisienki! :)
sam w sobie jest wspaniałą dekoracją więcej nie trzeba:)
OdpowiedzUsuńjeja cudowna<3
OdpowiedzUsuńwygląda jak arcydzieło :) lepiej bym sobie nie wymarzyła strucli :)
OdpowiedzUsuń