Uwielbiam połączenie makowego ciasta i bitej śmietany! Upiekłam torcik, który z powodzeniem może stanąć na świątecznym stole. Ciasto makowe odpowiednio wilgotne, nie wymaga nasączenia. Masę śmietanową usztywniłam delikatnie żelatyną. Wierzch ozdobiłam tartą czekolada i wiśniami z syropu. Jeden z najlepszych tortów jakie jadłam :)
Makowe ciasto:
100 g zmielonego suchego maku
100 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2 zaokrąglone łyżki kaszki manny błyskawicznej
1/2 szklanki cukru
Suchy, zmielony mak zalać ciepłym mlekiem, odstawić na ok. 10 minut. Dodać kaszkę mannę, żółtka, proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok 35-40 minut. Ostudzić. Przekroić na 2 blaty.
Masa śmietanowa:
500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody. W rondelku zagotować ok. 50 ml wody. Do gorącej ale nie wrzącej wody dodać namoczoną żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia.
Schłodzoną śmietankę ubić (ok.3 minuty) z cukrem. Cały czas miksując, wlewać ostudzoną żelatynę.
Na ułożony na kloszu blat ciasta makowego nałożyć 1/3 masy śmietanowej, przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć resztę masy śmietanowej, rozprowadzić po wierzchu i bokach torciku.
Do dekoracji:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
wiśnie z kompotu lub konfitury
Czekoladę zetrzeć na tarce, obsypać boki i środek torciku, dookoła ułożyć wiśnie. Odstawić do schłodzenia.
Niestety na bitą śmietanę mam uczulenie (ogólnie na śmietanę) więc nie dano by mi jeść takiego ciasta ... ach aż się zaśliniłam :)
OdpowiedzUsuńSzkoda :( Ale możesz to ciasto przełożyć dowolnym kremem lub dżemem albo bez niczego.
UsuńWow jaki piękny ! Wygląda obłędnie :) !
OdpowiedzUsuńMiałam piec na święta podobny ale padło na tradycyjnego makowca ;-)
OdpowiedzUsuńTwój tort prezentuje się bardzo dobrze ;-)
Świetny :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńale ładny! będzie stanowił piękną ozdobę stołu świątecznego!
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńByłam pewna, że u Ciebie znajdę wspaniałe propozycje ma słodki finał świątecznej uczty i się nie zawiodłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i przedświątecznie
Pięknie się prezentuje! Te warstwy, ah! :)
OdpowiedzUsuńmniam! wygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco - ciasta makowe zdecydowanie mają w sobie coś urokliwego :)
OdpowiedzUsuńSuper Torcik!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i pewnie też tak smakował :D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Napatrzeć się nie mogę! W dodatku z moim ukochanym makiem - super :)
OdpowiedzUsuńzapisałam sobie to ciacho, bo wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny ! Szukam inspiracji na tort i ten mnie bardzo kusi :)
OdpowiedzUsuńMi on bardzo smakował, szczególnie na drugi dzień :)
Usuńwitam! muszę koniecznie upiec ten torcik na święta, mak zmielony w młynku do kawy będzie dobry, czy za bardzo miałki? wspaniałe przepisy pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie mieliłam w ten sposób, kupiłam gotowy mielony mak, ale powinien być dobry.
OdpowiedzUsuń