Ciasto:
15 g świeżych drożdży
1/4 szklanki mleka (ok. 60 ml)
70 g cukru
200g mąki
1 jajko
50 g masła
Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, mąkę i jajko. Krótko wyrobić ciasto. Wlać rozpuszczone i ostudzone (może być lekko ciepłe) masło. Jeszcze raz wyrobić do całkowitego połączenia składników. Ciasto będzie dość luźne ale dzięki temu jest delikatne, nie trzeba dosypywać więcej mąki. Wyłożyć na stolicę lub dużą deskę posypaną mąką. Na wierzch ciasta posypać cienką warstwę mąki. Rozwałkować prostokąt o wymiarach ok. 28x34 cm, podsypując w miarę potrzeby deskę i wierzch ciasta (tylko tyle, żeby się nie przyklejało do deski i wałka).
Masa serowa:
250 g mielonego białego sera
1 jajko
50 g cukru
10 g masła
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Do sera dodać jajko, cukier, roztopione i ostudzone masło i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto, równomiernie rozprowadzić zostawiając dookoła puste, ok. 2 cm brzegi. Delikatnie zwinąć w roladę, pomagając sobie w miarę potrzeby nożem. Można dla ułatwienia rozwałkować ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia i przy jego pomocy zwijać struclę. Przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 33x 10 cm. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Włożyć do zimnego piekarnika nastawionego na temperaturę 180°C. Piec (od momentu włożenia) ok. 40 minut. Można pod koniec pieczenia przykryć struclę papierem do pieczenia lub folią aluminiowa, wtedy będzie jaśniejsza skórka. Po ostudzeniu upieczoną struclę posypać cukrem pudrem.
apetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńświetnie sie prezentuje! mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i pewnie tak samo smakuje :)) zrobiłabym, nie wiem tylko czy rodzina zaakceptowałaby takie 'odejście od tradycji' hehe
OdpowiedzUsuńMożna zrobić dwie wersje :) Przed Świętami będzie jeszcze przepis na struclę makową :)
UsuńWygląda przepięknie.
OdpowiedzUsuńwow! super :D aż mi ślinka pociekła, bo ja z tych co maku niet..
OdpowiedzUsuńTrzyma się takie cudo? Ja zrobię i makową i taką, bo dobrego nigdy zbyt wiele ;)
OdpowiedzUsuńPrześliczny kolor:)
OdpowiedzUsuńfajowe, wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńfajne!
OdpowiedzUsuńDobra alternatywa dla tych, którzy nie lubią maku :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, w dodatku ja uwielbiam strucle serową! Smaka mi narobiłaś, mniam :)
OdpowiedzUsuńJa tez lubię wersję serowo-makową :)
Mniam ... wygląda pięknie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie
Ale ładna! Tak idealnej strucli to chyba jeszcze nie widziałam... ;-)
OdpowiedzUsuńale żółciutka! Zapewne od użytych jaja :)
OdpowiedzUsuńNo wygląda super, alternatywa idealna! :)
Ummm... musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńPiekne zdjęcie:)
Pieknie się upiekło, na zdjęciu wygląda jak biszkopt, takie delikatne ciasto drożdżowe.
OdpowiedzUsuńRacja wygląda jak biszkopt :) Cudne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie http://paulaaart.blogspot.com/
Właśnie wyjęłam z pieca... Wygląda świetnie!!!! Po południowej kawce z mężusiem dam znać jak smakuje:-)
OdpowiedzUsuńJakiego sera używasz do tej strucli ?
OdpowiedzUsuńDałam ser "wiaderkowy". Masa serowa nie jest zbyt gęsta. Struclę serową należy delikatnie zwijać, lekko podnosząc ja ku górze. Należy również pamiętać o podsypywaniu maki pod spód rozwałkowywanego ciasta, nawet robiąc to na papierze do pieczenia.
Usuńomniomniomm! Ależ mi narobiłaś na nią apetytu!
OdpowiedzUsuń