Przepis mojego autorstwa na niezwykłe, bardzo kruche
pierniczki z dodatkiem gotowanego żółtka. Do wykrawania nie używałam
żadnych foremek jedynie noża. Mimo, że ciasta wydaje się być mało, z
podanej porcji, dzięki bardzo cienkiemu wałkowaniu, wychodzi bardzo dużo
pierniczków (ok. 40 szt.).
Ciasto:
1 ugotowane żółtko jaja
75 g masła
25 g cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
50 g płynnego miodu
Do dekoracji:
czekolada gorzka lub mleczna
czekolada biała
kolorowe groszki
Żółtko
przetrzeć przez gęste sitko. Dodać mąkę, cukier, przyprawę do piernika i
masło, posiekać drobno nożem. Dodać miód (jeśli jest skrystalizowany,
rozpuścić i ostudzić). Wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na podsypana
mąką deskę, cienko rozwałkować, ok.1-2 mm.
Nożem pociąć paski szerokości ok.10-12 cm. Z pasków ukośnie ciąć
trójkąty przypominające kształt choinek. Wyłożyć w niewielkich
odległościach na blasze do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia, ok.
8-9 minut w 180°C. Po upieczeniu zostawić je chwilę na blasze lub wyjąć je na
kratkę do ostudzenia. Studząc się nabierają kruchości i sztywnieją, więc
jeśli nie będą leżały na płaskiej powierzchni to będą wykrzywione.
Ostudzone pierniczki polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą, ozdabiamy groszkami. Zostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Ale śliczne! Jakie apetyczne z tymi drażami :D
OdpowiedzUsuńCoś dla moich dziewczyn, które uwielbiają pomagać mi w kuchni :)
OdpowiedzUsuńpiękne! umilają jeszcze bardziej łasuchowanie :) Dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na ozdobienie ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne i fajnie ,że kruche, bo piernikowych zatrzęsienie, a w kruchej wersji mało
OdpowiedzUsuńale je ładnie przyozdobiłaś!
OdpowiedzUsuńSuper są, cienkie i zapewne chrupiące ;)
dodawałam ugotowane żółtko do kruchego ciasta, ale do pierniczków jeszcze nie :) to pewnie dzięki niemu są takie fajne!
OdpowiedzUsuńJaki świetny pomysł na choinki! Nie wpadłabym na to :) Ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne aż szkoda takich zjeść :)
OdpowiedzUsuńniby zwykły trójkącik, ale tak ładnie ozdobiony , że aż szkoda jeść:)
OdpowiedzUsuń