Biszkopt kakaowy:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Białka ubić na sztywno z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka krótko ubić, dodać do ubitych na sztywno białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm. Piec 35 minut w180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Poncz:
150 ml wody
1 zaokrąglona łyżeczka cukru
Przegotowaną, ostudzoną wodę wymieszać a cukrem. Podzielić na dwie równe części.
Krem śmietanowy:
500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
250 ml brzoskwiniowego syropu z puszki
1 łyżka z czubkiem cukru
4,5 zaokrąglonych łyżeczek żelatyny
100 ml zimnej wody do namoczenia żelatyny
Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody. Syrop brzoskwiniowy wlać do rondelka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubijać ok. 3 minuty. Cały czas ubijając dodać ostudzony syrop brzoskwiniowy z żelatyną.
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
Wykonanie:
Na kloszu ułożyć spód kakaowego biszkoptu, nasączyć połową ponczu. Nałożyć obręcz tortownicy.
Z wierzchu biszkoptu wyciąć w środku kółko przy pomocy przyłożonego małego spodka o średnicy 11-12 cm.
Brzoskwinie odsączyć z syropu.
Na spód biszkoptu wyłożyć połowę masy śmietanowej. Na środek nałożyć biszkoptowe małe kółko, docisnąć, nasączyć ponczem. Dookoła wyłożyć, jedno obok drugiego, połówki odsączonych brzoskwiń. Wyłożyć masę śmietanową do momentu całkowitego przykrycia brzoskwiń. Nałożyć kółko biszkoptowe z dziurą w środku, nasączyć ponczem. W środek wyłożyć resztę masy śmietanowej (gdyby zostało więcej, można cienko rozsmarować na wierzchu tortu). Zostawić na ok. 2 godziny do zastygnięcia masy śmietanowej. Odkroić biszkopt od tortownicy, zdjąć obręcz tortownicy.
Dekoracja tortu:
250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
Śmietankę ubić na sztywno (ok.3-4 minuty). Wyłożyć na wierzch i boki tortu cienko rozsmarowując. 3/4 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obsypać wierzch i boki tortu.
Czekoladowe serca:
Pozostałą czekoladę rozpuścić na parze. Na papierze do pieczenia narysować serca wylewając łyżeczką dość grubo czekolady. Zostawić na ok. 20 minut do zastygnięcia. Dekorować nimi tort.
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńrobi wrażenie zdecydowanie !!
OdpowiedzUsuńEkstra tort !
OdpowiedzUsuńśliczny torcik i smakowity :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny i pomysłowy tort.
OdpowiedzUsuńmoja droga do lebkuchen nie trzeba jajek :) możesz śmialo robić.
OdpowiedzUsuńPS. Torcik przepiękny :)
Wygląda rewelacyjnie! Pomysłowy i tak ciekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuńObłędny!
OdpowiedzUsuńWygląda i pewnie smakuje bombowo :) Na pewno wykorzystam ten pomysł !!!
OdpowiedzUsuńSwietnie i bardzo fantazyjnie przekrojony, wykorzystam pomysł na całość, nieskomplikowany, leciutki jak puch.
OdpowiedzUsuńTwoje ciasta zawsze są takie ładne!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny ten torcik :) OJ zdolna z Ciebie piekarka ;))
OdpowiedzUsuńUmmm... właśnie szukam pomysłów na tort dla męża, zaraz ma urodziny ;D
OdpowiedzUsuńo ja! Taki metrowiec czy szachownica w środku, super! :D
OdpowiedzUsuńA te serduszka na wierzchu-powalają ;)
świetny, jestem nim zauroczona. W 1 dzien świąt mam urodziny, będzie stał na moim stole!:)
OdpowiedzUsuńTorty nie są moją mocną stroną, ale takie mogłabym jeść bez przerwy :). Uwielbiam brzoskwinie :).
OdpowiedzUsuńAle fajowski ;)
OdpowiedzUsuńTort genialny, ale mam pytanie - czy biszkopta nie można od razu upiec w okrągłej tortownicy? W jakim celu ta forma 32x21cm?
OdpowiedzUsuńSama nie wiem skąd mi się tutaj ta forma wzięła. Pewnie kopiowałam z innego mojego przepisu na sam biszkopt. Nie widziałam tego błędu, już poprawiam i dziękuję za zwrócenie mi uwagi!
Usuń