poniedziałek, 23 grudnia 2013

Szybki piernik podwójnie zaparzany

     Przepis na 3 sztuki piernika. Będą idealne na świąteczne rozdawanie :) Robi się je w ok. 10 minut (nie licząc pieczenia) przy użyciu miksera. Są dobre do jedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika. Można je modyfikować na różne sposoby, to znaczy upiec je bez dodatków i po ostudzeniu polać rozpuszczona czekoladą, dodać bakalie lub zrobić tak jak ja i przełożyć je dżemem z dodatkiem galaretki. Wszystkie sposoby wypróbowałam i każdy jest pyszny! Najlepsze pierniki "na ostatnią chwilę". Przepis, lekko zmodyfikowany, wycięty ze starej gazety :) 

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam zdrowych, radosnych dni oraz udanych wypieków!



Przepis na 3 keksówki:
125 g masła
4 jajka
2 szklanki cukru
4 łyżki oleju
3 pełne łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
500 g miodu
5 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ok. 800g)
1 szklanka mleka
2 bardzo lekko zaokrąglone łyżki sody
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika

ewentualnie 1 szklanka posiekanych bakalii (ja nie dawałam)

Masło, jajka, olej cukier i śmietanę zmiksować na jednolitą masę. Miód zagotować, wrzący wlać do ubitej masy maślano-jajecznej, cały czas przy tym miksując. Dodać mąkę i przyprawę do piernika, zmiksować. W rondelku zagotować mleko, wrzące wlać do surowego ciasta, cały czas przy tym miksując. Dodać sodę, zmiksować. Jeśli decydujemy się na piernik z bakaliami to dodajemy i jeszcze raz miksujemy. Powstałe ciasto przelewamy do 3 keksówek o wymiarach 24x10 cm. Piec ok.55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Ostudzić.
Ostudzony piernik można polać rozpuszczona czekoladą lub przekroić go wzdłuż na 3 części i przełożyć podana poniżej masą dżemowo-galaretkową.

Masa dżemowo- galaretkowa (na dwa pierniki, jeden zostawiłam bez przekładania):
2 szklanki dowolnego dżemu, mogą być mieszane (ja dałam gęsty przecier z czarnej porzeczki i ok.1/3 szklanki soku wiśniowego)
1 galateka pomarańczowa (może być inna)
1 zaokrąglona łyżeczka żelatyny

dodatkowo:
Na  piernik- 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady do oblania piernika

Jest to porcja na 2 pierniki (jeden zostawiłam bez nadziewania), jeśli chcemy przełożyć wszystkie, to dodatkowo potrzeba jeszcze 1 szklankę dżemu i 1/2 galaretki (wtedy można zrezygnować z 1 łyżeczki żelatyny). Dżem przełożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić na ok. 10-15 minut do ostygnięcia. Gdy galaretka zaczyna się lekko zsiadać, przekładać przekrojony piernik (najlepiej robić to w formie) kładąc po ok.1/2 szklanki na każdy blat ciasta, potem położyć następny blat ciasta, lekko docisnąć, itd. Zostawić do całkowitego ścięcia galaretki na ok. 2 godziny. Piernik wyjąć z formy, oblać rozpuszczoną czekoladą.
 

13 komentarzy:

  1. Prześliczny piernik i jaki ekspresowy! Może i jeszcze ja go upiekę? :)

    Życzę wszystkiego dobrego, zdrowia, dużo spokoju i radości na Święta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyszedł :)Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny piernik :)) Wesołych i rodzinnych Świąt życzę :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie Ci wyszedł ten piernik! I jak równiutko przełożony!
    Wesołych świąt; ))

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczny i z pewnością przepyszny!!! wszystkiego co najlepsze Ci życzę!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. o ja.. ale piernik! O mniam... zjadłabym <3
    Wesołych Świąt!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam ... niestety już po świętach :)
    Wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  8. pierniki rewelacyjne, może w przyszłym roku wypróbiję

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają zupełnie świątecznie i bardzo piernikowo!

    OdpowiedzUsuń
  10. W tym roku nie piekłam, ale Twój jest tak apetyczny, że w przyszłym zrobię na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zachęcam do wypróbowania. Ten piernik piekłam już kilka razy, jest miękki, lekko wilgotny od razu po upieczeniu. Smakował wszystkim i został zjedzony jako pierwszy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ idealny piernik! : )
    Wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń