poniedziałek, 13 stycznia 2014

Składane ciastka z dżemem

     Bardzo kruche ciastka sklejane ze sobą dżemem. Przepis na ciasto i sposób wykonania dość prosty, a  efekt bardzo smaczny i ładny. Jeśli ktoś nie posiada małej foremki do wykrawania, można użyć do wycięcia środka małego kieliszka :) 


200 g masła
250 g mąki
75 g cukru pudru
szczypta soli
1 duże jajko

gęsty dżem
cukier puder do posypania

Do mąki dodać masło, cukier i sól, posiekać nożem. Dodać jajko, wyrobić ciasto. Podsypując ciasto lekko mąką, rozwałkować. Wykrawać specjalna foremką do tego typu ciastek lub dwoma foremkami w różnych rozmiarach. Piec ok. 12 minut w 180°C. Ostudzić. Pełne ciastko smarować gęstym dżemem, przykrywać drugim ciastkiem z dziurką. Poskładane ciastka posypać cukrem pudrem.



12 komentarzy:

  1. Wszystkie identycznie cudowne :) efekt robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Daktylku wyszło naprawdę ślicznie. W smaku pewnie też. Chcę to! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne,kojarzą mi się z dzieciństwem:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasteczka ślicznotki! bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczne! Zawsze były w pudełeczku metalowym u mojej cioci... piękne czasy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to są najładniejsze domowe ciasteczka, jakie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo piękne i misternie wykonane ciasteczka. Pudełeczko dla mnie poproszę, tylko nie mówmy o tym nikomu, bo ogłosiłam publicznie moje noworoczne postanowienie o ograniczeniu słodyczy i pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam takie postanowienie :) Troszkę jednak można :)

      Usuń
  8. Bardzo apetyczne te ciasteczka :)) Lubie właśnie takie kruche przekładane dżemem :))

    OdpowiedzUsuń