środa, 15 stycznia 2014

Bułki śniadaniowe

     Pyszne bułki śniadaniowe, idealne zarówno do wędliny jak i dżemu. Mają miękki środek i chrupiącą skórkę. Długo utrzymują świeżość. Są łatwe do zrobienia. Powracam do nich raz na jakiś czas :) Przepis z    tego bloga , niestety nie mogę odnaleźć konkretnej strony.


200 ml wody
50 g masła
1 duże jajko
3 i 1/2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży

10 g masła do posmarowania bułek

Drożdże pokruszyć do miski, wsypać cukier i sól, zalać wodą, wymieszać do rozpuszczenia składników. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, jajko i mąkę. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Podzielić na 8 równych części. Każdą uformować na kształt kuli, układać na blasze do pieczenia, spłaszczyć do wysokości ok. 3 cm. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C ok. 20 minut, do uzyskania złotej skórki.

12 komentarzy:

  1. mmm, prezentują się rewelacyjnie, zabieram jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam ochotę na drugie śniadanie, gdy widzę takie bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć Daktylku, bułeczki wyglądają rewelacyjnie. Zazdroszczę drygu do pieczenia. Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. :) ja wczoraj piekłam kolacyjne z dodatkiem mąki kukurydzanej :) Twoje bardzo są smakowite!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wyrastają! Piękne są :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwe polskie bułki, nie jakieś tam "dmuchawce" , kapitalistyczne oszustwa.
    Chociaż te nazwane przeze mnie dmuchawce mają pewną zaletę, pozwalają na mocną wkładkę wędliny pomiędzy połówki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. och, jakie sliczne, chciałabym takie mieć teraz na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne te bułeczki Ci wyszły :))

    OdpowiedzUsuń