Jeden z najlepszych serników czekoladowych. Kremowa warstwa serowa (w której jest mleczna czekolada) z dodatkiem wiśni z syropu na miękkim, kakaowym spodzie. Wierzch polałam cienką warstwą wiśniowej galaretki. Z doświadczenia wiecie, że czekolada i wiśnie to duet wyśmienity :) Przepis jest zmodyfikowany z mojej dawnej receptury na Sernik mocno czekoladowy z malinowym curdem , wersja ulepszona i prostsza.
Ciasto na spód:
75 g masła lub margaryny
150 g mąki
100 g cukru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie ciasto. Początkowo, zagniatając ciasto, możecie mieć wrażenie, że wychodzi kruszonka ale po ok. 1 minucie przekonacie się, że zaczyna tworzyć bryła ciasta (sprawdzone kilkakrotnie). Wyłożyć
na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec 20 minut w 180°C. Na większą
blaszkę wystarczy wziąć 1 i 1/2 porcji ciasta.
Masa serowa:
500 g białego sera mielonego (z wiaderka)
100 g brązowego cukru
1 mleczna czekolada 100g
2 jajka
1/2 budyniu w proszku o smaku czekoladowym
1/2- 3/4 szklanki wiśni z syropu lub kompotu
Do sera dodać brązowy cukier, jajka i budyń. Zmiksować. Czekoladę rozpuścić na parze,
dodać do masy serowej, wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Piec 1
godzinę w 170°C.
Polewa wiśniowa:
150 ml syropu z dodanych do sernika wiśni
50 ml wody
2 lekko zaokrąglone łyżeczki żelatyny
Do rondelka wlać syrop wiśniowy i wodę, zagotować. Wsypać żelatynę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie się lekko zsiadać, wylać ją na wierzch ostudzonego sernika i równomiernie rozprowadzić. Zostawić w chłodzie aż wierzch całkowicie się zsiądzie.
Jejuniu! Ale apetyczny!
OdpowiedzUsuńwspaniały, a wiesz że ja czekoladowego sernika nigdy nie jadłam? Teraz to do mnie dotarło...
OdpowiedzUsuńMuszę wykonać :)
Pozdrawiam
Monika
Po prostu ślinka cieknie... rewelacja!
OdpowiedzUsuńDam się skusić... na cały :D
OdpowiedzUsuńjeju !! jak nie będziesz patrzeć to ukradnę ten kawałek :D
OdpowiedzUsuńŚmiało, częstujcie się :)
OdpowiedzUsuńMożna w tym serniku pominąć wiśnie i zrobić galaretką z proszku, tylko z trochę mniejszą (o ok. 50ml) ilością wody.
Rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie, chciałabym aż spróbować:)
OdpowiedzUsuńpiękny i pyszny z pewnością :) lubię takie :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze z mozliwych połączeń!:)
OdpowiedzUsuńzjawiskowo wygląda
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! Połączenie czekoaldy i wiśni to jedno z moich ulubionych połączeń :)
OdpowiedzUsuńMoje też :)
UsuńNiesamowicie kuszący!
OdpowiedzUsuńOglądanie na zdjęciach tego sernika jest jak lizanie cukierka przez papierek.
OdpowiedzUsuńJA CHCĘ SPRÓBOWAĆ !
:):):)
Czy użycie brązowego cukru zamiast białego wpływa znacząco na smak wypieków ?
Myślę, że cukier brązowy może jeszcze poprawić smak :)
UsuńWłaśnie przed chwilą zrobiłam, przepyszny:) tylko zamiast wiśniowej polewy użyłam czekoladowej mmm :)
OdpowiedzUsuń