piątek, 17 stycznia 2014

Sernik czekoladowy z wiśniami

     Jeden z najlepszych serników czekoladowych. Kremowa warstwa serowa (w której jest mleczna czekolada) z dodatkiem wiśni z syropu na miękkim, kakaowym spodzie. Wierzch polałam cienką warstwą wiśniowej galaretki. Z doświadczenia wiecie, że czekolada i wiśnie to duet wyśmienity :) Przepis jest zmodyfikowany z mojej dawnej receptury na Sernik mocno czekoladowy z malinowym curdem , wersja ulepszona i prostsza. 


Ciasto na spód:
75 g masła lub margaryny
150 g mąki
100 g cukru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie ciasto. Początkowo, zagniatając ciasto, możecie mieć wrażenie, że wychodzi kruszonka ale po ok. 1 minucie przekonacie się, że zaczyna tworzyć bryła ciasta (sprawdzone kilkakrotnie). Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec 20 minut w 180°C. Na większą blaszkę wystarczy wziąć 1 i 1/2 porcji ciasta.

Masa serowa:
500 g białego sera mielonego (z wiaderka)
100 g brązowego cukru
1 mleczna czekolada 100g
2 jajka
1/2 budyniu w proszku o smaku czekoladowym
1/2- 3/4 szklanki wiśni z syropu lub kompotu

Do sera dodać brązowy cukier, jajka i budyń. Zmiksować. Czekoladę rozpuścić na parze, dodać do masy serowej, wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Piec 1 godzinę w 170°C.

Polewa wiśniowa:
150 ml syropu z dodanych do sernika wiśni
50 ml wody
2 lekko zaokrąglone łyżeczki żelatyny

Do rondelka wlać syrop wiśniowy i wodę, zagotować. Wsypać żelatynę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie się lekko zsiadać, wylać ją na wierzch ostudzonego sernika i równomiernie rozprowadzić. Zostawić w chłodzie aż wierzch całkowicie się zsiądzie.

17 komentarzy:

  1. wspaniały, a wiesz że ja czekoladowego sernika nigdy nie jadłam? Teraz to do mnie dotarło...
    Muszę wykonać :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu ślinka cieknie... rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dam się skusić... na cały :D

    OdpowiedzUsuń
  4. jeju !! jak nie będziesz patrzeć to ukradnę ten kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Śmiało, częstujcie się :)
    Można w tym serniku pominąć wiśnie i zrobić galaretką z proszku, tylko z trochę mniejszą (o ok. 50ml) ilością wody.

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepięknie, chciałabym aż spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny i pyszny z pewnością :) lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. najlepsze z mozliwych połączeń!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie pyszności! Połączenie czekoaldy i wiśni to jedno z moich ulubionych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oglądanie na zdjęciach tego sernika jest jak lizanie cukierka przez papierek.
    JA CHCĘ SPRÓBOWAĆ !
    :):):)
    Czy użycie brązowego cukru zamiast białego wpływa znacząco na smak wypieków ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że cukier brązowy może jeszcze poprawić smak :)

      Usuń
  11. Właśnie przed chwilą zrobiłam, przepyszny:) tylko zamiast wiśniowej polewy użyłam czekoladowej mmm :)

    OdpowiedzUsuń