poniedziałek, 20 stycznia 2014

Ciastka z figami

     Pyszne ciasteczka z nadzieniem figowym. Kruche ciasto skrywa tutaj gęste, słodkie nadzienie z samych fig. Podobne jadłam kiedyś we Włoszech, bardzo mi wtedy smakowały. Gdy zobaczyłam je na jednym z blogów postanowiłam niezwłocznie je zrobić. Przepis dostosowałam do swoich potrzeb, inspiracja stąd .


Ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
1 żółtko
2 pełne łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

200 g suszonych fig (jedno kółko)
cukier puder do posypania upieczonych ciastek

Do mąki dodać masło, cukier, proszek do pieczenia, posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę, wyrobić jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. Cienko rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach 22x33 cm. Przekroić nożem na dwa długie prostokąty (ok. 11x33 cm). Można też bryłę ciasta podzielić na dwie części i każdą z nich osobno rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 11x33cm.
Suszone figi zalać wrzącą wodą, odstawić na ok. 15 minut. Wodę odcedzić, figi zmiksować blenderem na gęstą papkę. Podzielić na dwie części.
Mokrymi rękami formować gruby wałek ze zmiksowanych fig, kłaść wzdłuż, przez całą długość na środku obu rozwałkowanych płatów ciasta. Przy pomocy papieru do pieczenia (podnosząc go) zawinąć masę figową w rulon ciasta. Ułożyć składaniem do spodu. Lekko spłaszczyć całość dłońmi. Nożem pokroić rulony w ok. 5 cm kawałki. Ułożyć w lekkich odstępach od siebie. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.






25 komentarzy:

  1. Jej, to dokładnie moje smaki. Zrobiłabym je w formie rogalików i byłyby już perfekcją w każdej kwestii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako rogaliki pasują jak najbardziej tylko ciasto trzeba wtedy schłodzić. Ja nie czekałam i musiałam formując je pomagać sobie papierem do pieczenia :)

      Usuń
  2. Wyglądają przepysznie, muszę ich spróbować i może wtedy przekonam się do fig ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam figi, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko, uwielbiam figi, również te suszone
    ciasteczka musiały być zatem rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja akurat mam w domciu figusie suszone, muszę je popełnić, już sobie wyobrażam ich smak, do kawusi, idealne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale muszą być pyszne!. I to nadzienie figowe<3

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie ciastka! kiedyś robiłam kruche z rodzynkowym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robiłam ciastka z rodzynkowym nadzieniem ale coś mi w nich nie pasowało i nie wstawiłam przepisu. Zobaczę u ciebie jak Ty je robiłaś :)

      Usuń
  8. O jejku ale pyszności :) Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne takie ciastka :) I to z wspaniałymi figami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) po szczegóły zajrzyj tu: http://wyznania-kulinarne.blogspot.com/2014/01/maze-w-smietanie-z-biaym-winem-liebster.html :) zachęcam do zabawy i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie lubię fig samych w sobie, ale jako pasta do nadziania ciasta i dodania mu słodyczy są rewelacyjne :) Też robiłam pierożki z daktylami, tyle że całkowicie bez cukru ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka wygladają rewelacyjnie, muszą byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rozmarzyłam się. Poczuć smak tych przepięknych figowych ciasteczek to jak zanurzyć się w wymarzonym ciepłym morzy i poleżeć na plaży skąpanej słońcem pod jakimś figowym drzewkiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis, a przy tym prosty w wykonaniu. Taki do wspólnego pieczenia z dzieciakami w sobotnie przedpołudnie. Tylko co zrobić, żeby figowego nadzienia nie wyjadły ? :):):)
    Zapisałam - będziemy zajadać :)
    Będziesz na Najedzeni Fest ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A kiedy i gdzie jest Najedzeni Fest? Muszę sprawdzić :)

      Usuń
    2. 26.01. Tu znajdziesz informacje : http://najedzenifest.blogspot.com/ https://www.facebook.com/NajedzeniFest

      Wybieram się przed południem z aparatem :) Napisz do mnie na maila jeśli też masz zamiar się wybrać / ankawell.gmail.com /

      Usuń
  15. Prosto i pomysłowo. Co dla mnie ważne, to zastosowanie fig suszonych prasowanych, gdyż niewiele przepisów z figami na blogach kulinarnych.

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł, mam figi to wykorzystam pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam te ciasteczka dzisiaj po raz drugi. Za pierwszym razem zniknęły nie wiadomo kiedy, dziś jeszcze są, ale zrobiłam poczwórną porcję! ;) Zamiast fig, użyłam konfitury z owoców leśnych, z tym, że ja kupiłam taką bardzo gęstą konfiturę. Ciasto jest pyszne i banalnie proste!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały, ja też muszę je ponownie upiec :)

      Usuń