środa, 22 stycznia 2014

Bułki z pietruszką

     Proste, bardzo smaczne i ładnie wyglądające bułeczki z natką pietruszki. Mają miękką skórkę i środek. Świetne na śniadanie do wędliny czy sera. Mogą być dekoracją stołu na przyjęciu. Przepis, lekko przeze mnie zmieniony, zaczerpnęłam stąd .



320 g mąki pszennej (w  razie konieczności można dodać jeszcze 20 g)
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
1 łyżeczka soli
40 g masła
1 jajko
180 ml mleka

8 listków świeżej pietruszki
Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozetrzeć łyżką do powstania płynu. Wlać mleko, dodać sól, jajko, roztopione masło i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleiło, można dodać jeszcze ok. 20 g mąki (wszystko zależy od jakości i rodzaju mąki). Powstałe ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłe kulki. Wyłożyć dookoła brzegu tortownicy o średnicy 20 cm. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wierzch bułek posmarować wodą, kłaść wilgotne listki pietruszki lekko je rozpłaszczając (nie dociskając). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 30 minut. do zrumienienia wierzchu.  


17 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają z tymi listkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda ta dekoracja z pietruszki na bułkach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście-ładnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny wianuszek :) Na pewno bardzo smaczny!! Pozdrawiam ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładnie udekorowane po wierzchu tą natką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne te bułeczki, no i ta dekoracja. Niby to proste, ale trzeba na to wpaść. Pomysł prosty a prezentują się te bułeczki rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale apetycznee, musza być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześlicznie taka bułka wygląda :D i dekoracja taka wiosenna, a tutaj dopiero styczeń :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dekoracja- natka pietruszki- została zerwana prosto z mojej grządki :) Mam, mimo mrozu, świeżą natkę na zewnątrz :)

      Usuń
  9. Bardzo dekoracyjne i zapewne smaczne, natka dodaje im zdrowego akcentu , co wcale nie jest bez znaczenia, jemy przede wszystkim oczami

    OdpowiedzUsuń
  10. Strasznie Ci dziękuję za przepis! Dzisiaj robiłam bułeczki i wyszły przesmaczne,a w dodatku każdy zachwycał się ich wyglądem :D


    Zapraszam: http://pp-popolsku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Zakochałam się w tych bułkach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie piękne! dzieła sztuki! :)))
    zapraszam do mnie na giveaway'a :D
    http://sweetcorner8.blogspot.com/2014/01/roszpunkowe-urodziny-druga-rocznica.html

    OdpowiedzUsuń