Bardzo delikatne cytrynowe ciasto. Miękki, cytrynowy biszkopt nasączony jest cytrynowym ponczem i przełożony jest cytrynowym kremem o konsystencji gęstego kisielu. Wierzch wieńczy rozetka bitej śmietanki. Całość bardzo lekka, miękka, odpowiednio wilgotna o odpowiednio zrównoważonym smaku, choć mocno cytrynowa- nie za kwaśna i nie za słodka :)
Biszkopt:
200 g maki pszennej
200 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
Białka ubić na sztywną pianę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę otartą ze sparzonej wrzącą wodą cytryny (tylko żółta część), delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Poncz:
200 ml przegotowanej i ostudzonej wody
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
Do wody dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Podzielić na dwie równe części.
Masa kisielowo- cytrynowa:
3 cytryny
1 szklanka cukru
3 i 1/2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyzka mąki pszennej
100 g masła
Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą. Zetrzeć z nich cienko skórkę, tylko żółtą część i wycisnąć sok (ok.100 ml). Masło, cukier, skórkę cytrynową i 2 szklanki wody zagotować. Wlać sok cytrynowy. Do 100 ml zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, dobrze wymieszać. Wymieszane mąki wlać do gorącego płynu maślano- cytrynowego (nie wrzącego), ugotować gęstą masę kisielową.
Dekoracja z bitej śmietany:
250 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 czubata łyzka cukru
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno (ok.2-3 minuty).
Wykonanie:
Jedną część biszkoptu nasączyć połową ponczu.
Gorącą (prosto zdjętą z palnika) masę kisielową rozsmarować cienko na spód biszkoptu i na spodnią część górnej części biszkoptu (również bardzo cienko). Resztę masy wylać na spód biszkoptu, równo rozprowadzić. Przyłożyć drugą częścią biszkoptu (posmarowaną częścią do spodu. Taki sposób smarowania i składania ciasta zapewni nam pewność, że ciasto nie rozwarstwi się nam przy krojeniu i jedzeniu. Górną część biszkoptu nasączyć resztą ponczu. Odstawić do schłodzenia na ok. 2 godziny.
Dekorować wyciskając na każdym kawałku ciasta rozetkę ubitej śmietanki.
Ślicznie wygląda to ciacho :) Będę musiała spróbować je zrobić :)
OdpowiedzUsuńApetyczne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńmmm :] co za słodkości- pyszności!
OdpowiedzUsuńPyszne, lekkie ciacho ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNadchodzi sobota (mój dzień na słodkości) a ja nie wiem na co się zdecydować tyle pyszności i co tu robić. Ciasto zapewne pyszniutkie i ciekawy pomysł na ta masę kisielowo-cytrynową. Mniam.
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńmmmm rozmarzyłam sie :) pyszne!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)) Masa świetna :)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciach. Lubię takie kwaskowe ciasta.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńZapraszam : pp-popolsku.blogspot.com