220 g mąki pszennej
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
150 g gęstego puree z dyni
2 średniej wielkości jabłka
Masło zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia, sodę, jajka i puree z dyni, zmiksować. Dodać mąkę, jeszcze raz zmiksować.Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, rozłożyć równomierne na cieście, lekko je wciskając. Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
świetne pycha:)
OdpowiedzUsuńDyniowe musy to częsty gość u mnie w domu- zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńale super wygląda!
OdpowiedzUsuńDorotko wspaniałe ciasto :)))
OdpowiedzUsuńMmm... dynia i jabłka - musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję, mam nadzieję, że o nim nie zapomnę do jesieni :D
Bardzo ciekawy pomysł na ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! I ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńale fajny kolor! uwielbiamy wszystkie z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńaaaa! Ja mam puree z dyni, hah! może się skuszę? :D
OdpowiedzUsuńI te jabłka, jak świetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńI te jabłka, jak świetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńApetyczny pomysł na wykorzystanie dyni :) Szkoda, że moje zapasy dyni już wyczerpane
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho!
OdpowiedzUsuńNiestety po dyni u mnie ślad zaginął, ale ciasto wygląda bajecznie. Zapisane do wykonania
OdpowiedzUsuńCudne :)
OdpowiedzUsuńTeż muszę się za dynię z zamrażarki zabrać :)
Ale świetna zimowa szarlotka, bardzo wypasiona witaminowo.
OdpowiedzUsuńStale zapominam o dyni w zamrażarce.
świetna kompozycja smaków:)
OdpowiedzUsuń:)przepieknie wyglada , w zamrazalce zalega mi dynia ,zainspirowalas mnie:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzeka w kolejce do wypróbowania! Beata
OdpowiedzUsuń