piątek, 14 lutego 2014

Torcik z sercem

     Wszystkiego najlepszego dla wszystkich zakochanych! Z tej okazji u mnie mały torcik z ucieranego ciasta. Środek- serce wykonane jest z ciasta wymieszanego z galaretką. Wierzch to bita śmietana ozdobiona tartą czekoladą.  



40 g masła
50 g cukru
1 jajko
75 g mąki
3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

1 galaretka truskawkowa
1-2 łyżeczki jasnego dżemu (np. z brzoskwini lub moreli)
1/2 szklanki kremówki
1 łyżeczka cukru
2 kostki gorzkiej czekolady

Masło zmiksować z cukrem. Dodać jajko, proszek do pieczenia i mąkę, jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć do dwóch kokilek o średnicy 10 cm, wyłożonych na dnie papierem do pieczenia. Piec ok. 25-28 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu wyjąć z kokilek, ściąć wyrośnięty wierzch. Wydrążyć nożem środki obu ciast na kształt stożka. Wydrążone środki rozdrobnić w misce, można też wydrążyć środki z uciętych wierzchów ciasta. W jednym z wydrążonych środków uformować wysoką  górę z lekko zgniecionych okruchów. Pozostałe okruchy wymieszać z 8 łyżkami zimnej ale jeszcze półpłynnej galaretki. Masą ciastowo- galaretkową wypełnić zagłębienia w obu połówkach ciast, lekko docisnąć. Brzeg ciasta cienko posmarować jasnym dżemem, może być brzoskwiniowy lub morelowy. Połączyć oba ciasta wypełnieniem do wewnątrz. Ciasto ze stożkiem z ciasta w środku powinno znaleźć się na wierzchu torciku. Całość lekko docisnąć, np. małym talerzykiem, odstawić na ok.1/2 godziny.
Resztę galaretki wylać na płaski talerz, odstawić do zastygnięcia.
Kremówkę ubić z cukrem na sztywna piane (ok.2 minuty), wyłożyć równomiernie na wierzch i boki torcika. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać wierzch.
Zastygniętą galaretkę pokrajać nożem w kostkę, obłożyć dół torciku.
Krojąc torcik ukarze się Wam środek z sercem :)     






11 komentarzy:

  1. Lubię obchodzić Walentynki kulinarnie i nieważne dla mnie wtedy, ze to święto amerykańskie.
    Możemy smacznie dać bliskim sygnał, że ich kochamy.
    Stara prawda jak świat - przez żołądek do serca...

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały pomysł, piękny !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczny ten tort. Serce z sercem i od serca. Ten miły dzień walentynkowy właśnie się kończy. Dla niektórych - szkoda, dla innych - nareszcie. Ja lubię to święto, bo jest sympatycznie, kiedy więcej osób się do siebie uśmiecha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trochę to skomplikowane, ale za to robi duże wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wymaga trochę pracy, ale efekt cudowny :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow! Efekt powala, musiałaś się bardzo napracować :)

    OdpowiedzUsuń