poniedziałek, 10 lutego 2014

Drożdżowe serce

     Drożdżowe, słodkie, miękkie ciasto  uformowane w kształcie fantazyjnie zakręconego serca. Można dodatkowo oblać je lukrem lub czekoladą i posypać dowolną posypką. Do szybkiego wykonania dla ukochanej osoby z okazji Walentynek :)

Ciasto na 4 sztuki:
15 g świeżych drożdży
100 ml słodkiej śmietanki 18% 
150 g mąki pszennej
1 płaska łyżka cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli

Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, rozcierać łyżką przez około 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać śmietankę, krótko wymieszać łyżką. Dodać sól, olej i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich uformować na kształt małej bułeczki. Każdą część rozwałkować na kształt owalnego placka o wymiarach ok. 9x 15 cm. Środek naciąć w ukośne paski, nie uszkadzając przy tym brzegów. Zwinąć w rulon. Dwa rulony zlepić na samym końcu, zawinąć górę w dół tworząc kształt serca, zlepić górne końce. Pędzelkiem posmarować ciasto wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 12-14 minut.




9 komentarzy: