Ciasto:
5 jajek
5 zaokrąglonych łyżek cukru
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać proszek do pieczenia i mąkę, krótko wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Poncz do ciasta na spodzie:
50 ml zimnej wody
1 łyżeczka cukru
Wodę wymieszać z cukrem, nasączyć upieczone ciasto.
Masa:
1 puszka gotowej masy karmelowej (510 g)
200 g masła
ok.200 g dowolnych bakalii (najlepiej lubię śliwki kalifornijskie, morele, daktyle, orzechy włoskie i rodzynki)
Bakalie pokroić na mniejsze części.
Masło zmiksować, powoli, po jednej łyżce dodawać masę karmelową aż do jej wyczerpania. Wsypać bakalie, krótko zmiksować. Wyłożyć na upieczony i nasączony, cienki spód ciasta. Wyrównać.
Ponadto:
ok. 20 herbatników
1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
ok.5 czubatych łyżek siekanych orzechów do posypania
Poncz do nasączenia herbatników:
ok.1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżeczka cukru
1 kieliszek rumu
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Poncz wlać do miseczki.
Wykonanie:
Na upieczony i nasączony spód ciasta wyłożyć karmelową masę z bakaliami, wyrównać. Herbatniki zanurzać krótko w ponczu, układać na wierzchu masy jeden obok drugiego.Wierzch herbatników posmarować pędzelkiem rozpuszczoną na parze czekoladą, zaraz posypać siekanymi orzechami włoskimi.
Pięknie wygląda :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie opycham się biała czekolada bo inaczej leciałabym do sklepu po cokolwiek słodkiego widząc takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńo ja, boskie musi być !
OdpowiedzUsuńo mamusiu... wygląda obłędnie, nie możemy się napatrzeć: )
OdpowiedzUsuńTakie ciasto na przyjęciach na pewno znajdzie wielu zwolenników :) Jest extra!!!
OdpowiedzUsuńMmmmm, wspaniałe!!!
OdpowiedzUsuńOch, ta masa skradłaby moje serce, na pewno!
OdpowiedzUsuńOOOOOOOO MNIAMIIIIIIIIIII ;-))))
OdpowiedzUsuńWWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Ciasto wygląda bardzo pięknie, musi byc pyszne.
OdpowiedzUsuńo rajuśku, rzeczywiście, robi wrażenie :]
OdpowiedzUsuńja zaczelam diete,a u Ciebie takie pysznosci i tak kusisz:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco:)))
OdpowiedzUsuńnie dziwię się, że do niego wracasz:)
OdpowiedzUsuńO rany! Prezentuje się obłędnie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ten krem do rurek kruchych:) Wyobrażam sobie więc cudowny smak na biszkopcie;)
OdpowiedzUsuń