Ciasto na 4 sztuki bułek:
15 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
160 ml wody
2 łyżki oleju
2 szklanki mąki
Roztwór do obgotowywania bułek:
1.5 l wody
1 łyżeczka soli
40 g (ok.3 łyżki) sody oczyszczonej
Drożdże pokruszyć, dolać wodę, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, olej i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części. Uformować okrągłe bułeczki. Lekko rozpłaszczyć na koła o średnicy ok. 8 cm i grubość ok. 3 cm. Zostawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
W garnku zagotować 1,5 litra wody, dodać 1 łyżeczkę soli i 40 g sody oczyszczonej (ok.3 łyżki). Do gotującej się wody z sodą wrzucać pojedynczo wyrośnięte bułki, gotować 15 sekund, przewrócić na drugą stronę, gotować następne 15 sekund. Po wyjęciu układać od razu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Tak samo obgotować wszystkie pozostałe bułki. Obgotowane bułki naciąć ostrym niżem lub nożem do pizzy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C. Piec ok.14-15 minut.
świetny pomysł, muszą być bardzo delikatne, zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wyglądają:) Ja też je zrobię;))
OdpowiedzUsuń:)pysznosci!
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! Kolejny raz nie mogę oderwać wzroku od monitora... :)
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis, robiłam już kilka razy posypane kminkiem i gruboziarnistą solą morską. Pyszna jest ich skórka!
OdpowiedzUsuńA ja już nieraz planowałam je upiec i potem zapominałam o tych oryginalnych bułkach, z ciasta na precle;) Zapisuję, zrobię, obiecuję.Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńPrecle uwielbiam, więc te bułki na pewno są dla mnie!
OdpowiedzUsuńbułeczi, domoweeee!!! <3 chce, chce!!
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie!! dawno nie piekłam domowego pieczywa i muszę koniecznie nadrobić!!
OdpowiedzUsuńJak z najlepszej piekarni ;-)
OdpowiedzUsuń