poniedziałek, 3 marca 2014

Preclowe bułki

    Pyszne śniadaniowe bułki. Robi się je podobnie do precli, czyli wyrośnięte bułki obgotowuje się w wodzie z dodatkiem soli i sody, a dopiero potem się je piecze. Mają miękki środek i bardzo cieniutką, miękką skórkę o pięknym, prawie pomarańczowym kolorze. Przepis zaczerpnęłam stąd .

Ciasto na 4 sztuki bułek:
15 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
160 ml wody
2 łyżki oleju
2 szklanki mąki

Roztwór do obgotowywania bułek:
1.5 l wody
1 łyżeczka soli
40 g (ok.3 łyżki) sody oczyszczonej

Drożdże pokruszyć, dolać wodę, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, olej i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części. Uformować okrągłe bułeczki. Lekko rozpłaszczyć na koła o średnicy ok. 8 cm i grubość ok. 3 cm. Zostawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
W garnku zagotować 1,5 litra wody, dodać 1 łyżeczkę soli i 40 g sody oczyszczonej (ok.3 łyżki). Do gotującej się wody z sodą wrzucać pojedynczo wyrośnięte bułki, gotować 15 sekund, przewrócić na drugą stronę, gotować następne 15 sekund. Po wyjęciu układać od razu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Tak samo obgotować wszystkie pozostałe bułki. Obgotowane bułki naciąć ostrym niżem lub nożem do pizzy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C. Piec ok.14-15 minut. 


10 komentarzy:

  1. świetny pomysł, muszą być bardzo delikatne, zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie wyglądają:) Ja też je zrobię;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale! Kolejny raz nie mogę oderwać wzroku od monitora... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam ten przepis, robiłam już kilka razy posypane kminkiem i gruboziarnistą solą morską. Pyszna jest ich skórka!

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja już nieraz planowałam je upiec i potem zapominałam o tych oryginalnych bułkach, z ciasta na precle;) Zapisuję, zrobię, obiecuję.Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Precle uwielbiam, więc te bułki na pewno są dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. bułeczi, domoweeee!!! <3 chce, chce!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają idealnie!! dawno nie piekłam domowego pieczywa i muszę koniecznie nadrobić!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak z najlepszej piekarni ;-)

    OdpowiedzUsuń