Lekka, puszysta baba drożdżowa. Prosta w wykonaniu, nie wymaga wielokrotnego rośnięcia. U mnie polana jest roztopiona czekoladą i udekorowana skórką pomarańczową.
porcja na dużą formę
50 g świeżych drożdży
1 szklanka (250 ml) mleka
100 g cukru
2 żółtka
3 łyżki oleju
szczypta soli
500 g mąki pszennej
Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, żółtka, olej, sól i mąkę. Wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Wyłożyć do dużej formy na babę. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 35-40 minut do osiągnięcia brązowego koloru wierzchu baby. Jeśli to konieczne i Wasz piekarnik mocno grzeje, możemy przykryć wierzch baby na ok.5-10 minut przed końcem pieczenia.
Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
skórka pomarańczowa
Czekoladę połamać na kostki, ułożyć na talerzu. W rondelku wlać ok. 1/2 szklanki wody, zagotować. Talerz z czekoladą umieścić na rondelku, chwilę odczekać do rozpuszczenia czekolady, lekko zamieszać łyżką. Ciepłą rozpuszczoną czekoladą polać wystudzoną babkę, ozdobić skórką pomarańczową.
Piękna baba, lubię drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńWspaniała babka :) Też planuję upiec drożdżową na święta :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńp.s zapraszam do udziału w konkursie http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/04/konkurs.html
piekna baba!
OdpowiedzUsuńPrzez chwilę tu nie zaglądałam, a tu tyle świątecznych pyszności!! Zające marchewkowe mnie powaliły! świetny pomysł i cudnie Ci wyszły ;)
OdpowiedzUsuńwygląda doskonale !
OdpowiedzUsuńZdrowych i Spokojnych Świąt życzę :)