wtorek, 15 kwietnia 2014

Drożdżowa baba

     Lekka, puszysta baba drożdżowa. Prosta w wykonaniu, nie wymaga wielokrotnego rośnięcia. U mnie polana jest roztopiona czekoladą i udekorowana skórką pomarańczową. 


porcja na dużą formę

50 g świeżych drożdży
1 szklanka (250 ml) mleka
100 g cukru
2 żółtka
3 łyżki oleju 
szczypta soli
500 g mąki pszennej

Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, żółtka, olej, sól i mąkę. Wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Wyłożyć do dużej formy na babę. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 35-40 minut do osiągnięcia brązowego koloru wierzchu baby. Jeśli to konieczne i Wasz piekarnik mocno grzeje, możemy przykryć wierzch baby na ok.5-10 minut przed końcem pieczenia.

Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
skórka pomarańczowa

Czekoladę połamać na kostki, ułożyć na talerzu. W rondelku wlać ok. 1/2 szklanki wody, zagotować. Talerz z czekoladą umieścić na rondelku, chwilę odczekać do rozpuszczenia czekolady, lekko zamieszać łyżką. Ciepłą rozpuszczoną czekoladą polać wystudzoną babkę, ozdobić skórką pomarańczową. 

6 komentarzy:

  1. Piękna baba, lubię drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała babka :) Też planuję upiec drożdżową na święta :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda imponująco :)
    p.s zapraszam do udziału w konkursie http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/04/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Przez chwilę tu nie zaglądałam, a tu tyle świątecznych pyszności!! Zające marchewkowe mnie powaliły! świetny pomysł i cudnie Ci wyszły ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda doskonale !
    Zdrowych i Spokojnych Świąt życzę :)

    OdpowiedzUsuń